Säljförsök


2014-01-24 17.25.41”Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.” Detta citat är skrivet av Samuel Beckett och den nye mästaren, Stanislas Wawrinka, i Australien Open, Tennis, har detta citat intatuerat på underarmen. Till skillnad mot många andra skickliga tennisspelare så vinner denne man sin första grandslam vid 29 års ålder, däremot har han varit med i tenniscirkusen väldigt länge. Ibland tar det tid att nå sina mål men att fortsätta och jobba och aldrig ge upp ger så småningom resultat.

Denna blogg var tänkt att handla om försäljning, men innan jag satte mig och skrev blev jag tagen av citatet och såg också likheter till det ursprungliga ämnet. I filmen ”Wolf on Wallstreet” finns det en scen där huvudpersonen Jordan Belfort, spelad av Leonardo DiCaprio, räcker över en penna till en kollega och säger ”sälj denna penna till mig”. Personen ifråga tar emot pennan och säger ”det kan jag göra men innan jag gör det, kan du skriva ned ditt namn på detta papper” svaret blir ”det kan jag inte för jag har ingen penna” därmed är affären avslutad.

Grunden till en lyckad försäljning är att hitta kundens behov eller skapa detta hos kunden. När säljaren sedan upplyser detta område inser kunden att den har ett behov. Men mer vanligt är att säljaren vid en säljprocess börjar intressera sig för produkten och därefter för kunden. Säljaren börjar med att beskriva förträffligheten med produkten, hur den kan förenkla kundens vardag etc. men har kunden inget behov kommer denne inte göra något köp. Nu ska jag säga att jag känner många säljare som är väldigt skickliga, framgångsrika och som verkligen kan identifiera köparens behov, men det är inte så att dessa personer har ”födds” med detta utan de har utbildat sig och tränat sig. Det är klart att en del har haft en viss talang för detta men det är inte det vanliga.

Det dyker nu upp artiklar och upprop om att man ska avskaffa säljutbildningar. Tesen är att de för in människor i stereotypa tänkanden, handlanden men att livet i sig är väldigt komplext. Därför går det inte att utbilda inom detta område. Det är bara ”ut på fältet och slåss” som fungerar. Men är det utbildandet det är fel på eller är det själva innehållet som bör förändras. Vi ska komma ihåg att Sverige är ett litet land med en marknad som kan jämföras med en tjärn. Det är inte mycket till liv och några större faror finns det inte. Med andra ord är marknaden väldigt tillåtande. Jämför man med länder som Kina eller USA är dessa marknader mer att liknas vid öppna hav med mycket rovfisk i. Misslyckas du blir du ”uppäten”.

Jag tror inte att Stanilas Wawrinka hade vunnit Australien open om han inte hade en gedigen tennisutbildning (han har en av världens bästa beckhands). Jag tror inte att Stanislas Wawrinka hade vunnit om han inte hade haft den inställning som han har, aldrig ge upp. Självklart behöver vi alltid utbildas för att sedan i strid veta hur vi ska agera, och vi måste också träna oss på dessa moment. Men tror vi att vi kommer att lyckas på första försökte är vi helt fel ute. För det handlar om att försöka och misslyckas, försöka igen och misslyckas till det bättre, gång på gång på gång…. för att lyckas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s