Börsen har återhämtat sig


2014-01-28 18.28.59-3”Det går bra för börsen men bolagen har inte återhämtat sig” var en kommentar från morgonens nyheter. Telia säger att siffrorna för Q4 2013 är ok, men de är inte nöjda. Bolag kan idag snabbt ställa om när ordrar ökar för att sedan friställa anställda när orderingången minskar. Det har vi lärt oss av krisen som startade 2009.

Men vad händer om tron på näringslivet finns på börsen, men inte ute bland företagen. En försiktighet kan man tydligt se att det finns och det är inte fel i sig. Däremot blir det ett problem om det övergår till en mer återhållsam och regressiv hållning. För man ska komma ihåg att för varje upp och nedgång som kommer på en marknad måste man göra lite mer för att bibehålla storleken på verksamheten. Det kan vara rätt att till viss del ”övervintra” när det går dåligt men det räcker inte. Det är när marknaden är neråtgående som nya marknadsandelar kan tas. Det innebär att när marknaden har låg tillväxt så finns det utrymme för att öka sina marknadsandelar och när marknaden går uppåt ska mer krut läggas på försäljningssidan. Tyvärr är det mer vanligt att det omvända råder.

Lägg därtill att aktieutdelningar är något som alla förväntar sig på samma sätt som löneökningar. Idag har företagen börjat återhämta sig från den senaste krisen men det har inte varit ”någon motorväg” som bolagen har åkt på. Vi bör komma ihåg att tillverkningsindustrin hade ett mycket dåligt  Q4 2012. Men nu stundar våren då pengar ska tas ur företagen, lönerna ska höjas och allt ska vara frid och fröjd. Men ledningen i bolagen vet att det inte är så och rädslan för en ny kris sitter djupt i medvetandet. Framförallt finns det många som skulle göra något annorlunda. De kanske skulle vilja säga till sina ägare, ”vi struntar i utdelningen de kommande åren och storsatsar nu på nya innovationer för att ta nya markandsandelar” men det görs inte. För vanan vid att systemet ser ut som det gör, fungerar som det gör begränsar tänkandet. Istället säger man att man ”vi har de pengar vi behöver och resten kan gå till aktieutdelning”. Är det sedan så att anställda äger stora poster i bolagen blir det självklart en intresse konflikt.

Jag hade en diskussion för några veckor sedan med konsultkollegor och vi diskuterade Kinas framfart i världen. Jag hävdade att deras kommande dominans var överdriven och att jag inte var rädd för deras framfart. Idag, efter att jag har avlyssnat morgonens nyheter, är jag än mer övertygad. Det är inte Kina jag är rädd för utan den vana som vi i Sverige har hamnat i.

Det påminner mer och mer om när Tyskland invaderade Polen 1939. Det tyska topmoderna infanteriet mötte det åldrade polska kavalleriet. Striden var över på några timmar. Förlusterna var förödande för Polen, men knappt märkbara för Tyskland. Det är inte Kina jag är rädd för utan vår egen regressiva hållning. De senaste 15-20 åren har vi bidragit till stora innovationer på världsmarknaden som exempelvis Skype, Spotify. Men var finns jobben? Förr när vi gjorde dessa innovationer skapades världsföretag som t.ex. SKF, Ericsson, Sandvik. Men att tro att de ska kunna leva i all framtid är väldigt naivt.

Men som sagt var ”börsen har återhämtat sig” och ordningen är återställd i landet Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s