Nätverkande


2014-01-27 06.39.19Skrev om detta för ett halvår sedan men tar återigen upp tråden. Ser allt för ofta ett planlöst nätverkande som inte leder någonstans, tar energi och dränerar personen tron på sin egen förmåga. Ska du lyckas med ditt nätverkande måste du göra följande saker.

 1. Paketera din produkt.
  1. du har 5-8 sekunder att fånga din kunds intresse.
 2. Vem vill du göra affärer med?
  1. Få tag i ett namn. Se vem du känner, som känner, som känner etc. den person som du söker.
  2. Rita ned ”kontaktkedja” på papper och lägg upp en plan på hur du ska börja träffa personer.
  3. Sedan tar du kontakt med den person som ligger närmast dig. Så att denne kan lämna nästa person i ”kontaktkedjan”
 3. Tålamod
  1. Ju större offert du ska lägga ju längre tid tar det.
 4. Arena
  1. Du kan använda social nätverk för att få fram kontakter som leder dig fram till kunder.
  2. Du kan även nätverka, men gå då dit där det finns personer som står på ditt ”kontaktkedjepapper”.
 5. Det är inte du som ska försörja nätverken, det är dom som ska försörja dig.
  1. Finns det avgifter till nätverket, ska du inom två månader ha gjort dina första affärer. Inom ett år tjänat in 20 ggr satsade pengar. Din tid kosta pengar och den måste du också få igen.
  2. Finns det inga avgifter, ska du inom två månader gjort dina första affärer.
 6. Du måste omge dig med ”rätt” ”ambassadörer”
  1. Du måste hitta personer som du gillar och som du själv kan tänka dig att hjälpa till bättre affärer.
  2. Personer bör jobba mot samma ”kundstock” som du söker.
  3. De som ska ”sälja dig”, måste utbildas på dina produkter, så att de kan bli dina ambassadörer.

Nu är detta en teoretisk beskrivning och att översätta den till praktisk handling är svårare. Sedan tar det tid att utveckla en känsla för att bygga sitt nätverk. Ibörjan går man på många olika slags möten och förstår kanske inte fullt ut varför man är på dessa. Eller så samlar man på visitkort som man inte vet hur man ska använda. Denna tid är viktig, som en lärofas, men man kan inte fastna i den. Därför har jag skrivit ned några råd påvägen. Nästa steg inom nätverkandet är att börja bygga mötet men det kommer längre fram.

Jo det var så sant. Jag vill verkligen att du lägger på minnet punkt 5 ”det är inte du som ska försörja….”. Var kräsen. Vet inte hur ofta jag har fått höra när affärerna uteblir ”det är inget fel på modellen, utan det är du som gör fel”. Jag levde länge i den tron tills jag mötte ett nätverksproffs från USA. Det var han som sa ”ställ krav” ”20 ggr pengarna är oddset”. Det innebär att är årsavgiften 10 000 SEK ska utfallet vara 200 000 SEK.

Jag har nu efter många års nätverkande sett ett stort antal nätverksmodeller och alla har sina fel och brister. Självklart har du ett eget ansvar för att göra din uppgift inom nätverket, men det är ingen garanti för att du får in några affärer. En stort bekymmer är bristen av konkurrens, som finns inom många nätverk. En grupp av 15 advokater har större chans att maximera sina affärer än en grupp med femton personer med olika yrkesbakgrund. Orsaken är enkel. Advokaterna kan sitt yrkesområde och behöver inte utbildas.

Det finns alltid succes storys där exempelvis bilmekanikerns kontakter gav VD för ett inredningsbolag ett uppdrag på 10 miljoner SEK. Och det är klart att det har hänt, men sannolikheten är lika stor som att vinna 10 miljoner på lotto. Med andra ord det går inte bli rik på spel och dobbel. Det som kan skapa din framgång är ett metodiskt arbetande med din marknadsplan och säljstrategi där nätverkande är en del av detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s