Microlandet


2014-02-02 14.37.42För ett tag sedan träffade jag en företagare som hade byggt upp sitt bolag från ”noll”. Jag frågade honom om han skulle göra om det igen ”nej” svarade han. Det var inte företagandet i sig som han inte ville göra om, i den rollen stortrivdes han i, utan all det obetalda jobbande alla de misstag som han hade gjort som han inte hade lust att gå igenom igen.

När jag läser om att starta eget finns det två bilder som snabbt dyker upp. Den ena handlar om risker och faror som finns i att starta bolag. Den andre är en motsatts, där allt går som smort och livet är toppen. Men det jag har kommit fram till är att sanningen ligger någonstans mittemellan. Varför den sanningen inte omnämns är att den är ganska … tråkig. Att vara företagare är en vardag som alla andra har. Visst kan många styra sina tider, men samtidigt innebär det även att tid som helger, kvällar och nätter ibland får tas i anspråk. Ofta okey för företagaren men inte lika uppskattat av familjen.

Ett annat argument som dyker upp är att det är en ”livsstil”. Som tur är har jag varit anställd i många år innan jag blev företagare och jag vill nog påstå att det finns många ”livsstilsyrken” i vårt land. Därför tror jag att detta med livsstil bara är en chimär och står för något annat. Jag tror att vanan spelar in, känslan av att ”mig äger ingen” (vilket verkligen är en lögn, dina uppdragsgivare äger dig till 100%) spelar in och att få ha kontroll över sin egen tillvaro spelar in.

Det som blir problemet med den framväxande bilden av företagaren är att den beskriver en individualist som när sitt eget ego. Det finns undantag men faktum är att över 50% av alla bolag i Sverige är enmansbolag, och över 90% av alla bolag har under tio anställda. Det är bara några procent av alla bolag som omsätter mer än 40 miljoner. Med andra ord har vi tillsammans skapat ett ”microbolagsland”, som i många avseenden har svårt att skapa jobb. Det framförs ofta många krav på staten att jobb måste skapas, och jag håller helt med att mer skulle kunna göras för att främja företagandet, men den framväxande individualismen kommer aldrig att skapa några jobb.

Vi behöver mer lyfta fram företag som vågar anställa och utveckla bolag. Det är viktigt att mer fokusera på denna del av berättelsen än hur många miljoner de omsätter eller vilken utdelning enskilda ägare kan få.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s