Moderna tider


2013-12-26 10.57.16-3

I vår tid där allt går snabbare och möjlighetrena att jobba på olika sätt ökar allt mer får vi individer allt fler valmöjligheter.  Vår mobilitet och kreativitet som kommer företaget tillgodo premieras mer och mer. Däremot krymper vår fritid, helger och semestrar, utan att vi protesterar. Vi börjar faktiskt närma oss det som var innan industrirevolutionen där ”ledig tid” knappt existerade. Vi närmar oss allt mer där jobb, hem och ”fritid” växer ihop. För att vara ledigt måste vi vara beredda att betala för sådant som egentligen är gratis. Ett sådant exempel är retreatment (där du inte får använda dator eller telefon). Det kan du göra gratis, tystnad finns i skogen, men det är som om vi har tappat vår förmåga att tro att vi klarar av det. Det andra är nog att i och med att det kostar pengar kan den enskilde individen värdera det annorlunda än om det är gratis.

Framtiden kommer med all säkerhet att gå åt det håll som vi var i innan industrirevolutionen, men med den skillnaden att vi inte tror att vi kan klara av det. Ska vi jobba mer hemifrån måste vi säga nej till sysslor i hemmet som inte är ”jobbrelaterade”. Ska vi lämna ifrån oss vår kreativitet till företaget, måste vi se till att vi inte utarmas.  Ska vi kunna gå i pension så får vi ta ansvar för att själva kunna göra en ”exit ur systemet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s