Ur led är testen


2014-01-24 15.58.46Två saker som förenar Kina, Singapor och Korea är att deras skolor når de högsta resultaten i världen enligt PISA-testet. Det andra är att de är i Sverige för att se den svenska skolan. Det tredje är att de är väldigt imponerad av vår skola. Nu tillhör inte Sverige toppnationerna längre enligt PISA testen.

Hur kommer det sig då att de som får ”bäst i test” vill lära av oss?

Det finns några saker som vi är väldigt duktiga på. Vi är enormt duktiga på att organisera oss och vi är väldigt duktiga söka information på egen hand, så kallat ”tänka utanför boxen”.  De tre ovanstående länderna är nu här för att se och imponeras mycket av det som de möter. Det är områden som PISA testet inte alls mäter.

Däremot är våra politiker inte övertygade, de fackliga förbunden är abslut inte övertygade och det gäller även arbetsgivareorganisationen. Deras tro har lett dem till att ”vi måste göra något” vilket i sin tur har lett dem vidare till att göra skolfrågan till en valfråga. Nu är det så att valfrågor kan likställas vid ett rolettbord i Las Vegas. Olika intressenter går in och satsar på vilka frågor som kommer finnas med under en valturné. De som vinner kommer vara ”huvudägare” till frågorna och får dela på en enorm pott med pengar.

Om vi nu leker med tanken att de länder som kommer och besöker oss tycker att vi har en av världens bästa skolor så inser snart var och en att detta inte får komma fram. Det innebär att kommunikationsbyråer kommer få än fler uppdrag för att ta fram exempel på skolor som inte fungerar. Allt för att hålla liv i denna fråga inför valet.

Tyvärr går detta ekonomiska tänkande ut över våra barn som får höra att de inget kan, inget vet och att de går i världens sämsta skola. Det påverkar våra barns självkänsla och tar ifrån dem kunnande och viljan av ett aktivt lärande.

Att driva företag handlar mycket om att få tag i kompetens, utbilda och förmågan att tro på sina egna produkter. Men vad händer med innovationer i ett land om barnen växer upp i ett klimat där man ständigt får höra att det var bättre förr. Därför är detta en mycket viktig fråga och vi ska verkligen ta till oss beröm från ”de bästa i klassen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s