management


2014-02-16 10.42.23I helgen har vår svenska dam- och herrlandslag i skidor tagit OS guld i stafett. Den ansvarige landslagsledaren fick frågan vad som ligger bakom dessa framgångar. Förutom hård träning, som alla gör, så var det några faktorer som han lyfte fram.

–         En linje

  • Sedan lång tid tillbaka hade man lyft fram vad man ville uppnå och sedan inte gjort avsteg från denna plan. Avsteg kan göra efter säsongen är slut och då efter en utvärdering

–         Trivs i gruppen

  • Trivseln i gruppen är idag mycket stor. Det har inte alltid varit så. I mitten av 2000 talet var det slitningar mellan olika elitåkare och förbundet, som så småningom ledde fram till egna team inom landslaget. Idag är allt detta borta.

–         Trygghet

  • Tryggheten är mycket stor i gruppen. Det innebär att blir man inte uttagen i stafetten bidrar man maximalt för att hjälpa de andra. Anders Södergrens gest när han räcker över flaggan till Marcus Hellner 600 meter före mål visar på en oerhörd lojalitet.

–         Lugn

  • Trots att detta landslag har haft bekymmer vid andra mästerskap, minns 2011 när man ”vallade bort sig” vid ett otal tävlingar, har man kommit tillbaka. Man har lugnt och metodiskt gått igenom och lärt sig av misstagen.

–         Roligt tillsammans

  • Det kanske viktigaste incitamentet i framgången är att ha roligt tillsammans. Blir allt för allvarligt blir det svårt att få ut det maximala ur var och en.

Är vi unika? Nej men vi har en management modell som vi allt för ofta glömmer bort när vi ”flashas” av andras länders framgångar och tänker ”så ska vi göra”. Vi behöver inte krångla till saker. Vi har en modell som vi har utarbetat under hundratals år och den fungerar fortfarande.

Slutligen finns det något mer i våra landslag som inte alltid har funnits där. Viljan att spela offensivt. Det finns allt mer inom idrotten och där tror jag att näringslivet har att lära av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s