Värdering


2014-02-18 07.11.36”Hur värderar man ett bolag”, jag fick frågan för ett tag sedan. Svaret är inte helt enkelt på grund av att det finns olika sätt att värdera ett bolag. Oavsett hur man värderar ett bolag behöver det inför en värdering packeteras. Paketerandet är en mycket viktig kugge i utvecklandet av bolag för det är inte enbart företaget som ”packeteras” utan även dess produkter. Det hjälper ägarna att få en förståelse för hur mycket bolaget är värt och mycket användbart när bolaget behöver utvecklas. I och med att bolagets produkter förtydligas bidrar det till att företaget träffar ”rätt målgrupp” för sina produkter.

Det finns olika sätt att värdera bolag på. Ett vanligt traditionellt sätt var att se på bolagets tillgångar, vinster etc. och utifrån det få ett värde på bolaget. Problemet med den modellen är att den inte tar hänsyn så mycket till den tillväxtpotential som finns på marknaden. Därför har man sedan ett antal år sedan börjat ta med den parametern allt mer. I vissa bolag, som exempelvis twitter, baserar man enbart värdet på den tillväxtpotential som finns i marknaden.  Bekymret med denna modell är att den bygger på en prognos eller vision och denna vision måste till viss del kunna uppfyllas för att förtroendet för bolaget och dess värde ska finnas kvar. Det gäller med andra ord att bygga upp en vision men sedan också kunna leverera detta.

Det förstnämnda har det idag utvecklats enorm mångfald av tjänster men som sagt det gäller att kunna leverera. Jag tycker inte att dessa områden hänger ihop och jag tror att det beror på att kommunicera en vision är betydligt enklare än att genomföra den. I genomförandet tillkommer detaljer som tar energi och fokus får man ibland flytta till andra områden som inte direkt har med visionen att göra.

Inför en värdering är det även bra att veta vad man vill med sitt bolag. Har man tänkt sig fortsätta äga bolaget, vill man sälja det vidare, ska det in på börsen etc. Det blir tydligt för ägarna hur man har tänkt sig framtiden, men även för eventuella investerare vad man ska investera i.

Så svaret på frågan är komplex men intressant, för den sätter fingret på ett förtydligande av bolagskonceptet. Det ökar även medvetenheten om vad man tjänar pengar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s