Härskartekniker


2014-02-20 06.12.28-3Jag kommer ofta i kontakt med personer som har mycket makt. De flesta är medvetna om detta och har förstått att makt är något som man tar, inte får. Klart är att de har fått makt i en bemärkelse av att de har blivit chefer men sen gäller det att förvalta denna position. När du väl har tagit makt kommer du förr eller senare att bli utmanad, och där trivs individer olika. En del älskar detta medan andra blir rädda och agerar utifrån detta.

Det är utifrån detta som jag tycker det blir intressant att diskutera makt, härkartekniker- som jag tycker är ett enormt missvisande begrepp. När vi blir utsatta för att någon vill ta makten ifrån oss reagerar vi väldigt primitivt eller rättare sagt vi går ofta på våra instinkter. Exempelvis småbarn som inte vill göra som man säger, tonåringar som inte gör det de ska göra etc. får oss föräldrar att ta till med olika metoder. De flesta av dessa metoder vet vi att vi har svårt att leva upp till men vi uttalar dem ändå. Det pratas om utegångsförbud, ”jag ska aldrig ta med dig igen”, ”det var sista gången” etc. ändå så går det ett tag och snart befinner vi oss i samma situation. Orsaken till att vi säger detta är att vi blir satta under press, vår maktposition blir utmanad och vi reagerar med de mer primitiva beteendena i vårt hjärnsystem.

På samma sätt är det när vi agerar i våra jobb. Vi har en viss makt en del mycket en del lite och vi agerar på två sätt när vi blir utmanade om detta. Antingen slåss vi eller så flyr vi. Ett vanligt flykt beteende är att man efter ett jobbigt samtal kommer på vad man skulle ha sagt. Ett vanligt ”slåss” beteende är att man börja skälla ut folk som exempelvis kommer med kritik.

Härskarteknik som har blivit populärt begrepp, som är en svensk uppfinning, är ett enormt missvisande begrepp. De flesta av de situationer som uppstår när det gäller maktfrågor utlöser primitiva beteenden hos oss. Ett fåtal personer börjar hitta en njutning i detta, men de utsätter inte sina medmänniskor för härskartekniker. Nej här är det mer frågan om utrotningstekniker, mördartekniker och verbal misshandel. De flesta personer som jag har mött som har varit utsatta för ”härskartekniker” har varit vuxenmobbing och när man döper om svåra begrepp till mer rumsrena blir de också accepterade och något som man ska stå ut med. Därför anser jag det till och med farligt att använda detta pseudo-begrepp för att destruktiva beteenden finner acceptans.

Däremot går det inte prata människor tillrätta där ett primitivt agerande styr. Det som fungerar är att kriga tillbaka men det betyder inte att man slåss. Däremot behöver de som utsätts förstå att ”den som går på mig kommer känna av det” personen som utsätter en annan lära sig ”det kommer kosta mig något att gå på denna person” när det uppstår avslutas också maktspelet och ett lugn utbreder sig. En liknelse är ett elstängsel. Har du aldrig lagt handen på detta vet du inte vad det innebär, du kanske har hört en del men vet inte hur du kommer att reagera. När du väl har lagt handen på el-stängslet har du lärt dig något nytt och du kommer överväga en hel del innan du gör om det.

För att avsluta detta inlägg så är inte det stora bekymret idag maktutövande människor utan personer som tilldelats makt men som inte tar den. Det ger upphov till informella ledare som kan börja diktera villkor som är bortom all kontroll.  Det är ett större bekymmer.

2 svar till “Härskartekniker

  1. Efter att både ha läst inlägget och kommentar blir jag fundersam. Att konsekvensstyra (att ta makten) är för mig att både att ge och ta om det ska definieras som makt alls. Konsekvensstyrning, operational behavior management, kan göras både negativt och positivt, men det som förvånar mig i dialogen ovan är tygnden på den negativa styrningen/förhållningssättet då det enligt forskning påvisats att direkt positiv styrning ger bästa effekt och ledning. Vad jag har för position att försvara gör mig vaken till ledare eller chef i dagens organisationer, möjligen på papper.
    Det som gör en ledare idag är dennes förmåga att inte bli primitiv och hotad i sin roll. Ibland behövs negativ konsekvensstyrning (härskarför att komma till rätta med organisationens, eller en individs beteende, men då medvetet och inte som en primitiv försvarsmekanism. En ledares uppgift är att leda väg för individer att trivas och fungera under bästa möjligs förutsättningar genom att bland annat avstyra negativa betenden i verksamheten. Jag som ledare, eller förälder för den delen, är en förebild, bör åtminstonde vara det och om jag inte förmår mig att vara det har jag nog att bemästra med mig själv innan jag tar ansvaret att vara en ledare eller förälder. Ledarskap är en ständig utmaning, just som barn prövar oss vuxna. Frågan är snarare hur många föräldrar och ledare är redo för utmaningen utsn att bli primitiv och slåss för sin sak och att ha rätt?
    Kanske kom jag från ämnet, men i grunden ligger nog vår förmåga att hantera utmaningar utan att bli primitiva.

    • Tack Alexandra för din kommentar. Jag tror det är viktigt att våga ta makt men samtidigt kunna ha distans till sin roll som chef. Precis som du skriver bör man alltid sträva efter att man inte dras in i ett mer primitivt agerande. Ofta bygger det på att se situationer som kan dyka upp och agera tidigt. Det får din roll som ledare att växa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s