Den kommunikative analfabeten…


2014-02-23 19.23.22”En röst som ständigt låter blir en död röst”. Uttrycket är byggt utifrån år av betraktelser av kommunikation mellan olika personer. Ord och ordens betydelse har fått en stor uppmärksamhet i dagens samhälle, men det är inte orden i sig som gör att de når fram till dess mottagare, utan om mottagarens vilja att ta emot. Där vet man till exempel att en röst som är ”entonig” har man svårt att lyssna på. Entonig röst innebär att rösten inte innehåller upp eller nedgångar utan en ”ton”.

Förmågan att ta in ord varierar men rent generellt kan man säga att förmågan att ta in ord är mindre än vad man producerar när man pratar. Det innebär att de flesta använder fler ord än vad som är nödvändigt för att få en person att lyssna.

Att vi idag kan kommunicera mer än någonsin är knappast någon nyhet. En person född på 1500-talet tog emot samma mängd av kommunikation under hela sin livstid som vi gör på en dag. Vi har samma hjärnor då som nu, så vad händer i dagens samhälle? Jo det vanliga är att vår förmåga att orka lyssna i tid minskar allt mer. Ett exempel på detta är en sälprocess. Det sägs att man inför ett säljmöte har i genomsnitt 8 sekunder på sig att fånga köparens intresse. Kan man inte det, blir det ingen affär. Dessutom är vi födda med en förmåga att vilja bli förstådda, och märker vi att den vi talar till inte riktigt förstår tar vi gärna om samma budskap igen med ännu flera ord. Det innebär att köparen blir än osäkrare på köpprocessen.

Vi kommunicerar allt mer men förstår allt mindre, den ”kommunikativaanalfabeten” har skapats. Vi har allt svårare att ta in allt material, orkar lyssna allt mindre, producerar allt fler ord, hittar på allt fler ord (där är det svenska språket ett av de tolerantaste i världen) etc. När vi ställs inför något tillsätter vi en utredning. Utredningen blir ofta väldigt lång, ingen läser det och problemet kvarstår. Då tillsätts ytterligare en utredning, mer text och ”loopen” är igång.

Tyvärr är vi nu enbart i början av detta kommunikations syndrom och mängden information kommer att öka allt mer. Trots det är vi människor uppfinningsrika så klart är att det går att finna på lösningar. Något som du kan börja med idag är att använda få ord, jobba med rösten och ställa frågor när man ser att mottagaren inte är med.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s