Lyfta blicken….


2014-02-25 05.31.32På väg till jobbet denna morgon mötte jag människor som målmedvetet var på väg någonstans. Deras blickar var fokuserade på en punkt tre meter framför dem i gatan. Att lyfta blicken och få nya intryck var det nog ingen som var inne på för att det var så tidigt och att målet var det centrala.

Att driva företag kan bli på samma sätt. Målet är det som sätts i fokus och sedan är det bara att ”borra ned huvudet och köra”, som en företagare uttryckte sig. Så är det nog ofta men risken är att företaget inte utvecklar sig så som man hade tänkt sig. Blicken blir kvar tre meter framför mig i gatan.

För att utveckla företag behöver man då och då stanna upp, lyfta blicken-brainstorming- och utifrån det korrigera kursen man har satt. Det kan även behöva tas fram andra produkter eller tilläggstjänster. Exempelvis ett tryckeri som jag jobbade med för några år sedan. De tjänade lite pengar på trycksaker men i och med att de hade stora volymer med det en del vinst. Däremot hade vinstökningen blivit väldigt stor på att man paketerade produkterna och själv distribuerade dem. En vansinnig tanke på 1980-talet men idag en realitet.

Ibland finns det företag som lever på marknader där det knappast finns några marginaler kvar. Det beror ofta på att det finns en överetablering av bolag inom samma segment så att kunden har ett stort urval av företag att välja på. Kommer då ett av dessa företag på en ny tilläggstjänst kan denna bli unik och de kan därmed ta en marknadsledande position.

Så, nu när du går till jobbet nästa gång, lyft blicken, släpp målet och se vad som kommer till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s