Framtidens chefer


2014-02-01 09.44.53-4I en tid där det pratas allt mer om utbildning och vikten av den finns det företag som börjar tänka annorlunda kring detta. Ett sådant exempel är Google som har börjat ändra på sin sökprofil. Tidigare har man sökt de med de bästa betygen men det har man mer och mer börjat överge. Orsaken är att ”skolvärlden” inte är det samma som ”arbetsvärlden”. Bland annat anser man att ”skolvärlden” fungerar som en förlängning av tonårstiden och förbereder inte eleverna på ”arbetsvärlden”. Vidare tycker man också att man inte lyckas fostra framtidens ledare utan mer fostrar en ledare som var bruklig ”förr i tiden”. Slutligen så är skolmiljön för elitistisk och gynnar inte personer som är ”intellektuellt ödmjuka”, vilket innebär att man får fram studenter som har svårt att erkänna att de har tänkt fel.

Det ska nog redan nu sägas att kunskap aldrig är tungt att bära, men vilken av de kunskapsbärandepersonerna ska ett företag anställa. ”De som har bäst betyg” är den första tanken men den formas utifrån vårt Darwinistiska arv. Trots att vi nuförtiden i en rekryteringsprocess jobbar mycket med att ta fram företagets behov så är höga betyg av stor vikt i många företag.

För något år sedan lade Mats Alvesson Professor i Organisation i Lund fram en avhandling som berörde ämnet ”funktionell dumhet”. Funktionell dumhet är ett tillstånd i en organisation där frånvaron av kritisk reflektion och konsensus präglar vardagen. Där medarbetarna undviker att ifrågasätta beslut, strukturer och visioner. Paradoxalt nog bidrar detta stundtals till att höja produktiviteten i en organisation. Organisationer som gynnas mer av detta är de som gör en dygd av sin personals klokskap och säljer immateriella tjänster eller varumärkta produkter, såsom delar av massmedia, modeindustrin och konsulter.

Funderar ofta över detta och har också sett ett flertal mycket framgångsrika företag där funktionell dumhet har rått, men tron på vad som ska åstakommas har varit enorm. Så tillbaka till framtidens chefer och medarbetare, vad är det vi behöver?

Jag tror att Google är inne på en intressant tanke men samtidigt tror jag även att det behöver finnas balans. Mats Alvesson poängterar i sin avhandling att funktionell dumhet kan gynna företag men det kan även stjälpa bolag. Det gäller att veta när det ena eller det andra ska råda.

Ett svar till “Framtidens chefer

  1. Att bli chef, befordrad till, det sker lika aningslöst som att bli förälder. Man får varken någon utbildning för det eller någon provtid eller lärlingstid. Jag har själv upplevt funktionell dumhet med mig själv i en sådan grupp. Följden blev ”utbrändhet” m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s