Bolag i vårväder


2013-10-20 12.57.58-1Denna vinter har inte varit så kall och hård som den kan vara, däremot har mörkret varit som vanligt. Nu när våren kommer förändras ljuset och mycket känns enklare.

Företags marknader går ibland ner och då kan klimatet i bolagen liknas vid en kylig vinterperiod. Det kan vara svårt att se när vändningen kommer. Om företaget använder sig av konsulter för att vända läget inom bolaget är det främst två perspektiv som jag anser är viktiga. Den första handlar om att få företaget att skydda sig mot kyla, och den andra tron om ”att ljuset kommer”. Den första delen som handlar om att ta fram åtgärdsplaner, skära ned kostnaderna, se över produktsortimentet och försäljning, är enkel.

Den andra delen kan vara knepigare. Har bolaget varit i en kris under en längre tid så att ”vinterkylan” verkligen ”har trängt in” i bolaget, behöver detta åtgärdas i sig. Det brukar märkas genom att besluten är kortsiktiga, det är svårt att fatta beslut och arbetsstrukturerna är skrala. Har kylan satt sig hårt kan det behövas en extern person som får rollen som en interim chef. Denna chef börjar med att göra de nedskärningar som är nödvändiga-visar på beslutsamhet, inordnar arbetsstrukturer samt visar att ”ingenting är omöjligt” och börjar bygga tron på framtiden. När likviditeten i bolaget börjar öka, tron på att framtiden börjar skönjas är det dags att ordinarie VD:n tar en allt tydligare plats.

Det finns många fördelar med att låta en externkonsult ta över ansvaret, vända bolaget och sedan överlämna styrningen. Men det mest centrala är att börja förstå att det inte är ledningen som ”skapar vädret”, utan företag lever i samma system som allting annat med olika årstider. Sedan kan dessa hanteras bra eller mindre bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s