Marknadskonjunkturer


2014-03-11 03.16.55-3Företag speglar oftast den marknad som den agerar på. När marknaden går ned så kommer företaget att ställas in för olika nedskärningar, och vid uppgång behöver företaget växtkraft för att klara av uppgången. Att kunna behålla en känsla av medgång även när det går ned i företag är en stor utmaning. Att lägga grunden till att skapa ett positivt arbetsklimat görs när produktionen följer den budget som var tänkt. Att enbart säga ja till alla ordrar och inte bygga för framtida nedgångar skapar stora problem när de väl kommer. Tid för eftertanke är bra att det sker kontinuerligt, inte enbart när det går dåligt för ett företag.

Ständig tillväxt är något som vi människor alltid hoppas på, men det mer realistiska är att det kommer att brytas då och då för olika nedgångar som kommer. ”Normala” nedgångar kan man i de flesta fall påverka, däremot nedgångar i ”tsunamiklass” kan ingen styra över, där handlar det mer om att rädda det som räddas kan.

När marknaden är stabil och tillväxten är uppåtgående, kan man påverka stabiliteten i företaget. Basen i en kundstock bör till största delen bestå av gamla kunder och därutöver nya kunder. Stöter ibland på företag som vill växa och ta in stora volymer av nya kunder. Denna tes bygger på idén om att ju fler som köper mina produkter ju mer kommer jag att tjäna, vilket sällan stämmer. En ny kund är mycket tveksam inför sitt första köp. Den känner inte dig och har kanske en gammal leverantör som den hellre köper av. Det innebär att du många gånger får gå under ditt satta pris för att intressera den nya kunden. Kontentan är att en ny kund är en stor investering i början, för att så småningom kunna bli en pålitlig konsument av dina produkter. Men för att bli det behöver du ”utbilda” kunden. Kunden behöver förstå ditt produktsortiment så att den vet hur den kan använda sig av dessa produkter. Pålitlighet och trygghet gör att kunden känner sig mer och mer beredd att konsumera mer och mer av dina produkter, och lojaliteten ökar därmed. Där skapas tillväxten och där är även förankringen till stabilitet när marknaden viker nedåt, tro mig den gör det förr eller senare. Hur långt man vill gå i utbildandet av kunden är beroende på hur stor budget man har och vill lägga på det.

Ständig tillväxt är vad vi vill ha men aldrig kommer att få. Att driva företag handlar i mångt och mycket om att balansera upp och nedgångarna. I nedgångarna finns utrymme för att ta marknadsandelar. Kapitalet till detta tas in under högkonjunkturer. Enkelt i teorin men betydligt svårare i praktiken för att vi människor har lättare för att tänka kortsiktigt än det motsatta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s