Nära, nära


2014-03-19 05.34.23-3Att nå sina mål är enkelt i teorin men svårt i praktiken och orsaken är att de teoretiska målen utgår ifrån att det inte finns med något vardagsbrus som stör som så är fallet i den reella vardagen. Utifrån en teori beskrivning avhandlas ett område i taget.  Däremot handlar ”att vara människa” i mångt och mycket om att hantera komplexiteter som förändrar sig över tid.

Inom större företag är det vanligt att sätta upp mål som man försöker nå upp till. Inom mindre företag är det mer vanligt att man jobbar på och efteråt ser vilka mål man har nått. Hur nära eller långt ifrån man är i det sistnämnda fallet vet man inte förrän efteråt. För den mindre företagaren kan mål hjälpa till med arbetsdisciplinen, för det större företaget kan mål visa på hur olika åtgärder påverkar företaget.

Som jag skrev i början är det ofta enkelt att sätta mål men svårare att sedan leva upp till dem. Vi människor omger av oss av ”brus” och på samma sätt är det med företag. Det finns enormt mycket ”brus” som stör i denna värld. Det brukar leda till en vardag av mer ”try and error” och då påminner det mer om att förts försöka, misslyckas, försöka igen-misslyckas, för att försöka igen etc. De som efter ett antal misslyckande, lyckas, hävdar att detta sätt är det sanna.

Inom buddismen finns en historia där Budda menar på att det inte är någon idé att springa mot ett mål om du inte vet vart det finns. Där menar man att man först tar reda på vart målet finns, utforma en strategi för att nå det och sedan genomför planen. Det första kan vara svårt men min erfarenhet är att det andra är ännu svårare.  Hur ska det genomföras? Strategier är som gamla kompisar, har man lärt känna varandra så släpper man inte taget om varandra.( ”En för alla, alla för en” som var honnörsordet i ”De tre musketörerna” av Alexander Dumas d.ä.) Det innebär att även strategier som inte fungerar fortsätter vi att hålla fast vid. En av de vanligaste strategierna är ”Try and error” som ibland lyckas men som i fler fall leder till misslyckande. Jag tror att orsaken till att ”try and error” strategin är så väl använd är att vi ser målen i ett kortsiktigt perspektiv och inte kan ser längre bort.

Genom att lyfta blicken, se saker i längre perspektiv, kan man också börja upptäcka ”bruset” som omger oss. Det gör att de mål som vi efter denna upptäckt sätter kan vara enklare att nå och framförallt kan vi kanske börja använda en strategi som tar hänsyn till de fallgropar som omger oss. Den risk som du löper i detta tänkande är att du upptäcker att ditt företag är omgivet av fallgropar och att lusten går ur, men det är en annan artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s