Funktionell dumhet


2014-03-19 22.32.04-3Att tro hårt på sin idé är oerhört viktigt om du ska bli bäst, lyckas med en unik produkt etc. Du kommer många, många gånger få hör att ”det kommer inte att gå”. Du måste kunna stänga av detta och fokusera på idén. Många kommer att uppfatta dig som ”dum”, men lyckas du kommer alla att säga ”helt otroligt”, ”trodde hela tiden på dig” etc.

Nu räcker det inte enbart med tro utan du måste, som med allt annat, jobba hårt för att nå framgång. Skillnaden är att du inte kan ge avkall från det ”tunnelperspektiv” som din fokusering kräver, för risken är att du då tappar koncentrationen.

Du måste älska det som du gör näst intill maniskt. Inte en dag utan dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år. Det kommer ta nästan all din tid och allt annat kommer att få stå tillbaka.

Miljön för att man ska lyckas är enormt egocentriskt, men det är inte du som individ som är i centrum, utan din idé som är det centrala. Ni kan vara flera i ett bolag som jobbar stenhårt för att realisera idén, men priset kommer att vara total underkastelse.

Organisationer mår bra av funktionell dumhet, eller rättare sagt ”ett enögt troende på en affärsidé”. När ett nytt företagskoncept ska utvecklas finns enorm fara i om det finns med ifrågasättare som försöker slå hål på idén. Samtidigt måste de som utvecklar konceptet ta med detta i beräkning och kunna skydda idén från detta. Behöver du ta in kapital kommer investerare göra allt för att försöka ”skjuta sönder konceptet”, se alla risker, och se hur man ska hantera dessa. Har man ingen plan för det så faller man och får börja om igen.

Vi skrattar lätt åt begrepp som ”funktionell dumhet” men imponeras mer av intellektuella tankemodeller. Det förstnämnda förstår vi snabbt och kan identifiera oss med medan det andra är för de flesta allt för svårt att begripa och ställa en fråga kan ju innebära att man framstår som en individ med en viss mått av ”funktionell dumhet”.

Jag tror att vi skulle behöva se vad funktionell dumhet är, vad det kan betyda för vårt företagande och vad det kostar. Självklart kommer familjer att få lida, självklart kommer individer att falla hårt en del reser sig men en del blir liggande för evigt. Trots det behövs funktionell dumhet, för det finns alldeles förmycket av ”intellektuell klokskap” i dagens företags Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s