Innovation


2014-03-26 06.55.23-3Igår introduserades King på Nasdaqbörsen i New York, värderingen av bolaget var hög men verkade motsvara marknadens förväntningar. I Sverige finns det fler spelbolag som har skapat ett rykte världen över, däremot skapar dessa bolag väldigt lite med jobb i Sverige.

Förr var det däremot vanligt, att svenska bolag som började sälja världen över skapade en arbetsmarknad även i Sverige, men det är ovanligt idag. Orsaker är flera som exempelvis att vår arbetsmarknad inte är anpassad till världsmarknaden, att vi inte besitter det teknologiska kunnande som idag exempelvis återfinns i Kina, Sydkorea eller Taiwan. Vad vi har blivit duktiga på är innovationer, bygga varumärken och design. Det kan vi tillföra när produkter skapas, men det skapar ganska lite med jobb.

För drygt tio år sedan skrev den amerikanske författaren Robert Putnam en bok som hette ”Bowling Alone”. Boken handlar om hur samhällsstrukturer i USA hade förändrat sig och hur det sociala kapitalet hade nedmonterats under nittonhundra talet. Ett exempel på detta var bowling. Det visade sig att antalet bowlare i USA hade varit ungefär på samma nivå sedan 1950-talet fram till 2000-talet, däremot hade mat och café utbudet omkring hallarna näst intill dött ut. Orsaken var att den moderne bowlaren skötte sitt bowlande på egen hand, medan bowlarna på femtiotalet hade varit i grupp. Den ensamme bowlaren förtärde nästintill ingenting vilket inte hade varit fallet tidigare.

När jag läser om de svenska företagens framgångar slås jag mer och mer av Putnams bok. De som äger bolagen ”cashar ut” enorma summor pengar när bolaget går till börsen. Bra för den enskilde individen, men fullständigt ointressant för samhället Sverige. Vi var en gång ledande när det gällde den arbetsmarknadsåtgärder, arbetspolitik etc. men tyvärr har detta för länge sedan avstannat. Barn och ungdomar ser detta och tänker som vem som helst ”varför ska jag bry mig om vad kollektivet tidigare har gjort? låt oss bowla på egen hand”.

Jag gläds över våra svenska företags framgångar och jag vet vilka risker och slit som de har lagt ned i detta, därför unnar jag Kings ägares sina framgångar. Jag hoppas att vi kommer få fler spelbolag som sätter avtryck i världen för vi är bra på detta. Landet Sverige har däremot ett problem som det börjar bli allt mer aktuellt att ta itu med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s