En brygga


20140329-102322.jpgPå mina morgonpromenader brukar jag gå förbi denna brygga. Den ligger där stadig i vattnet och nyttjas väl på sommar halvåret men minder på vintern. Idag används den sälla för att bada ifrån på grund av kvalitén på vattnet men förr var det många som badade här. Ute på bryggan kommer man närmare vattnet än inne vid land. Man kan lägga sig på mage med huvudet utanför bryggkanten, titta ned och se ett annat liv under vattenytan.

När man jobbar med marknaden i ett bolag behöver man ibland en brygga som man kan lägga sig på, huvudet utanför bryggkanten, för att se ett annat liv under vattenytan. Allt för ofta möter jag bolag som står invid land och ser ut över vattnet och skapar sig en bild av hur det ser ut under ytan. Denna bild skapas utifrån det man har sett på tv, läst i tidningar och egna erfarenheter. Men trots det är den allt för ofta en betraktelse av det som finns ovanför vattenytan.

För ett tag sedan träffade jag en framgångsrik företagare som hade sålt sitt bolag och nu börjat om i en ny bransch. För att få in kunder annonserade han, för det var något han var van vid. Trots det fick han inte in fler kunder utan annons kampanjen fick läggas ned efter ett tag. Den bild som mer och mer växte fram efter några möten var att annonskampanjen var utformad för att fungera mot den förra marknaden, men inte mot den nya. Den gamla branschen hade han börjat i efter sina studier. Först som anställd och sedan som egen företagare. Under sin tid som anställd hade han lärt sig var kunderna fanns, hur de agerade och den erfarenheten hade han tagit med sig när han startade eget.

När man ska lära sig något nytt finns det olika sätt. Ett sätt är att betrakta och läsa på om det nya för att lära. Ett annat sätt är att börja på en gång och lära sig av de misstag som man kommer att göra. Så småningom brukar man finna en stil som har en blandning mellan dessa två teser.

I företagarens fall handlade det om att göra marknadsundersökningar för att få fram kunder och deras köpmönster. Med andra ord lade han sig på bryggan, med huvudet utanför bryggkanten, tittade ned i vattnet för att se livet under vattenytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s