Säljhinder


2014-04-06 14.32.12-3Att besegra rädslor är något som vi är födda med, eller rättare sagt konsekvensen av att födas med en drift av att vara i rörelse leder till att vi gång på gång besegrar våra rädslor.

När ålder och erfarenhet tilltar påverkar det vår förmåga att möta rädslan. Vi börjar att tänka mer, vi upplever att vi har mer att förlora och vi börjar allt mer undvika de rädslor vi ställs inför. För mig som vuxen, arbetande som försäljare, kan det innebära att jag börjar att utveckla olika rädslor inom mitt yrke, som så småningom leder fram till att det hindrar mig i mitt arbete. Ett så kallat säljhinder har då uppstått. Det är inget unikt för denna kår utan alla kan utveckla olika hinder i livet, och grunden är att rädslan har tagit över och styr. Lösningen är enkel i teorin, att börja lyssna på rädslan-vad “hindret” försöker förmedla, men väldigt svårt i praktiken.

Det vanligaste sättet idag att jobba med olika hinder är att “mattar ut” dem. Acceptera dem närma sig dem, utsätta sig för dem och slutligen träna på situationer.

Har rädslan inte gått så långt kan vi lära oss av barnen. Där är det instinkten till överlevnad som styr och det finns inte så mycket tankar bakom detta. T.ex. om jag inför ett kundmöte kan låta driften till överlevnad få styra, försöker “glömma bort” min historia, låta nyfikenheten ta plats och sedan närma mig kunden. Ett avvisande från kunden sida ses med förundran. Frågan “varför gör de på detta viset?” dyker upp och en rädsla för avvisande kan omvandlas till ett lärande om den blivande kunden.

Minns även att 75% av dina blivande kunder säger nej första gången vilket bör leda till att avslutet öppnar för ett nytt möte en tid bort. Bestäm när du ska återkomma och hur det ska ske. Det är genom barnen vi ofta lär oss och en sak som jag har lärt mig är att de kan vara väldigt “tjatiga”. Orsaken är att de låter driften till överlevnad få styra.

2 svar till “Säljhinder

  1. Väldigt nyanserat och insiktsfullt inlägg! Faktum är att vi har massor av lära av barnen som ännu inte byggt upp dessa hinder du beskriver. Hos barnen finns även den kreativitet vi behöver för att hitta nya lösningar! Det har vi alla inom oss, det handlar om att bli medveten om sina blockeringar. Som sagt, bra inlägg!

    • Tack Kristin
      Roligt att du gillade inlägget och som sagt så tror jag att vi kan lära av de tidiga åren i våra liv. Barn är lösningsinriktade och finner ibland lösningar som går utanför gängse normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s