Säljmarknader


2014-04-13 19.29.13-3Marknader är i ständig förändring men med hjälp av ny teknik och hjälpmedel kan vi idag flytta med när marknader skapar tillväxt i andra delar av världen. Det pratas mycket om att ny teknik har lagt grunden till ett förändrat arbetsmönster vilket är sant, men den revolutionen ligger nu ett antal år bakåt i tiden. Att än idag fortsätta att prata om det ämne förundras jag över. Däremot ser jag mer av att företag flyttar sin ”horisont” när det gäller att definiera sin marknad.

För ett tag sedan träffade jag en marknadschef på en tidning och det är en bransch som har förändrat sig väldigt mycket. Marknaden för den trycka papperstidningen har minskat medan den digitala upplagan har ökat. Han såg enbart fördelar i detta skifte, för den marknad som nu hade öppnat sig för dem var inte längre Sverige, utan världen.

Det som ofta är hindret är invanda mönster som leder till att det är svårt att bryta mönster. Man är rädd för den förändring som nya marknader kan föra med sig. Det är heller ingeting nytt, speciellt för vårt land eller knutet till kön. Nej denna rädsla finns i oss alla. På 1980 talet var Eastman Kodak, världens i särklass största filmtillverkare och man var även en av de största kamera tillverkare. De uppfann även den första digitalkameran men trodde inte på produkten för att bildkvalitén var så dålig. Idag är bolaget nästan helt utraderat och orsaken var rädslan för att tänka nytt.

Att marknader förändrar sig är ingeting nytt, men det nya är att vi har så många möjligheter att nå fler marknader som tidigare inte har varit möjliga. Men för att når kunderna behöver vår säljstrategi följa med marknader så att produkterna kan nå fram. Att i framtiden säga ”marknaden viker så vi måste skära ned” tror jag inte kommer att fungera. Liknelsen blir som att hitta en guldåder, innan den är slut behöver man finna fler. Idag finns tekniken men finns modet?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s