Nya marknader


2014-04-13 07.01.09-3Den Amerikansk-Österikiske National ekonomen Joseph Schumpeter är 60 år efter sin död fortfarande aktuell. Hans tankar omkring marknader och dess tillväxt ligger till grund för myckat av de strategier som idag kreeras. En av de största teserna som han framförde var ”Creative Destruction” där innebörden är att den gamla marknaden måste utraderas för att ge plats för den nya. Exempel på detta är skrivmaskiner som dog ut när datorerna blev mindre och enklare att hantera eller VHS-bandspelare dog ut när DVD skivan lanserades.

Under 2000 talet har musikbranschen genomgått en enorm förändring, där CD skivan hade 99,5% av den totala marknaden år 2000 och idag är mer eller mindre utraderad. Det har även inneburit att vårt sätt att konsumera musik har påverkats. Idag vill den vanlige kunden inte betala för denna typ av produkt utan anser att den ska vara gratis. Det har påverkat musikbranschen så att de idag har andra sätt att ta betalt, reklam är ett sådant sätt.

Nästa marknad som nu är i samma omdaning är TV-branschen. Idag finns det ingen under trettio år som konsumerar tv via vanliga kanaler, nästa alla ser på streamad television. Bland de äldre börjar man mer och mer se likartade beteenden. Det andra är att de flesta vill att tjänsterna ska vara mer eller mindre gratis. Det som man idag ser bland streamingsbolag att det kostar pengar kommer om några år vara utdött. Dessa bolag har ännu inte ställts inför de tuffa villkor som musikbranschen genomgick för tio år sedan. Slutligen ser man mindre och mindre på ”TV på väggen”, TV ska konsumeras i Ipaden eller i tablets. Är det så att flera i en familj sitter tillsammans och ser på ett TV program är det vanligt att man samtidigt tittar i sin smartphone och sms:ar, läser meil, ser på You-Tube klipp etc. Allt det här påverkar vårt sätt att konsumera televisionen.

Nu är det så att Konsumenterna är idag snabbare att förstå detta än de som levererar de olika tjänsterna och långsammast av dem är de som fortfarande driver kanaler. De flesta bolag är väl medvetna om det men vet inte hur man ska börja distribuera innehållet i de nya formaten för man äger inte dessa plattformar.

Utifrån Joseph Schumpeters teser kommer vi troligen få se ett ”creativ destruction” scenario inom kommande år. Det har redan börjat med TV4 nedläggning av lokalkanaler, SVT gör samma sak för man vet att man måste förbereda sig på den omdaning som kommer. Det man inte vet är hur denna revolution i detalj kommer att se ut. Däremot kommer den att överleva som är beredd att förhandla med de som äger plattformarna och prestigelöst förstå att den historia man äger inte spelar någon roll för den framtid man kliver in i.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s