Bindande mönster


2014-04-16 06.23.23Jag får ibland frågan om varför det är så svårt att sluta med olika ovanor, eller vanor som man inte är förtjust i. Jag brukar svara att det inte är svårt att sluta utan alldeles för enkelt att börja. Orsaken är att de mönster som vi bygger upp omkring oss ser vi ingen vinning i att försöka bryta. Mönster i sig, byggs inte utifrån ett analytiskt perspektiv utan styrs av emotionell påverkan. Därför är det lätt att tänka att man vill sluta med en ovana, men betydligt svårare att göra det. Det exempelvis normalt, när man slutar att röka, att man misslyckas 3-7 ggr. Det är med andra ord onormalt att lyckas vid första försöket. På grund av att mönster som vi förbinder är starka och svåra att slita av.

Vi kan se samma fenomen inom företagsvärlden. När Leman&Brothers gick i konkurs så utlöste det en kris som fick spridning över hela världen. En del länder fick stora problem medan andra fick betydligt mindre. Vi i Sverige tillhörde den senare kategorin, vilket vi snabbt påtalade för omvärlden. Varför vi var så duktiga var på grund av att vi i början av 1990 talet hade haft en svår kris som vi hade lärt oss av. Nu var ju inte detta sant eftersom samma mönster med utlåning till en kund upprepades. I början av 1990 talet var det Nordea som lånade ut pengar till en kund 2009 var det Carnegie som upprepade samma sak. Orsaken var att man ville tjäna pengar, väldigt mycket pengar.

Girighet är en bra drift som bygger väldigt starka mönster och det har varit väldigt inne att bygga system omkring detta. Det märkliga är att ett mönster även skapar andra parallella mönster, därför kan man se att inom icke vinstdrivande områden börjar ”girighets-mönster” byggas upp. Skolans sätt att mäta kvalité är ett utmärkt exempel på detta.

Det stora PISA testet hänvisas det ofta till i våra dagar på grund av att vi får så låga resultat. Ett område som vi verkligen är dåliga på är att komma i tid. Här måste jag nu stanna till och fundera över vad har detta med undervisning att gör? Jag minns inte att jag någonsin läste om detta när jag studerade Piagés pedagogiska inlärningsteorier. För något år sedan träffade jag en mycket framgångsrik IT konsult som nämnde för mig att det bästa med mobiltelefonen var att man kunde ringa inför ett möte och meddela att man var försenad. Klart att det är viktigt att komma i tid men inom arbetslivet är det än centralare att kunna leverera resultat. I snabbväxande branscher är det enbart resultat som räknas, vad har försenad ankomst med detta att göra?Ingenting för att mönstret har påverkats från ett annat håll där girighet hålls i främsta rummet.

Det är med andra ord svårt att bryta mönster på grund av att det är lätt att sluta, lätt att börja och att alla dina beslut påverkar betydligt fler omkring dig än vad du vet idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s