Fusion


 

2014-05-04 11.49.00-3Det händer ibland att företag ser möjligheter till att ta marknadsandelar genom att fusionera bolag. Tyvärr är det allt för vanligt att den tänkta expansionen uteblir. Bolaget har visserligen blivit större men vinsterna uteblir och efter ett tag har två bolag blivit mindre än de var innan.

Grunden i en bra fusion är en väl genom arbetad och paketerad produkt. Det kan vara en fysisk produkt eller en tjänst, men det är mycket viktigt att den är paketerad. Det ska finnas en bra beskrivning om produkten, dess marknad och kunder. Det ska finnas en expansionsplan som tydliggör vad fusionen kan leda till. Det ska finnas en marknad och affärsplan.

Det är vanligt att VD är den som blir ansvarig för fusionen, men vad man då glömmer bort är att fusionera ihop bolag är ett jobb i sig. För att den ska bli lyckad behövs det en projektledare som driver igenom fusionen. Lägger man detta i knät på VD;n så har denna helt plötsligt fått två arbeten. Det som alltid prioriteras är den dagliga driften vilket leder till frågor som rör själva fusionen prioriteras ned allt mer.

Ett väldigt viktigt område att ha kunskap om är den organisatoriska företagskulturen som råder i båda bolagen. Det är ett område som är svårt att mäta, tar tid men som är en avgörande faktor om fusionen lyckas.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s