Krona eller klave


2014-07-12 20.18.01-3Vad är oddset på att få krona eller klave när man singlar ett mynt? fithy-fithy borde det vara med det påstås att det är 51-49 till fördel för den sida som ligger uppe när myntet singlas. Det första antagandet utgår från ett matematiskt perspektiv medan det andra genom praktiskt genomförda kast. Vad som fångade mitt intresse för detta påstående är konflikten som uppstår i det teoretiska och vad som sedan sker i praktiken.

Vi har under årens lopp mer och mer blivit varse om att effektiviteten måste höjas på våra arbetsplatser. Höjd effektivitet är lika med ökad omsättning är den logiska tanken, men är det verkligen så. Jag har sett många exempel på när höjd effektivitet innebär mindre arbetsglädje och sjunkande resultat. Där har med andra ord inte ett plus ett blivit två utan någonting negativt.

Hur kommer det sig då att det som ser så bra ut i teorin fungerar så dåligt i praktiken. Svaret är enkelt, människor, djur och allt annat levande väsen på denna jord är inte två dimensionella varelser. Vi ingår inte heller i två dimensionella system utan när levande komplexa varelser möts, uppstår en komplexitet som är svår att beräkna. Det innebär att de två dimensionella modeller som skapas för att kunna mäta olika utfall i företag har vi människor svårt att anpassa oss till.

Eftersom vi är komplexa varelser behöver vi förstå varför vi ska agera på ett visst vis. Vi behöver en insiktsbaserad kunskap för att kunna agera. Är den miljön som vi ska arbeta i väldigt komplex behöver insikten fördjupas. Det tar tid och är tålamodsprövande. En paradox är dock att vårt behov av snabba och konkreta resultat är mycket stort. Det är ofta mer uttalat från den part som står en bit från den reella verksamheten. Med andra ord är insikten lägre hos styrelsen varför försäljningen inte ökar, medan den är större hos de säljare som ska sälja. Inom många företag löser man detta genom hot och belöning. Ökade provisioner och förmåner om man säljer mer eller ”samtalet”, uppsägning, om man inte säljer utifrån de mål som är satta.

Inom idrotten har man för länge sedan förstått människans komplexitet, och samtidigt är det en värld där enbart segrar räknas. I det nyss avslutade fotbolls VM vann Tyskland. Inte på grund av att de var individuellt skickligare än de andra lagen utan på grund av att alla spelarna hade en väldigt djup insikt kring sitt spelsystem. De förstod varför de skulle agera som de gjorde när de spelade fotboll.  När Tyskland slog Brasilien med 7-1 var det väldigt tydligt att ett lag förstod detta och ett lag som inte förstod någonting.

I framtiden kommer vinnande företag vara de som förstår vikten av insiktsbaserad kunskap. För att det ska fungera behövs tydliga chefsstrukturer, karismatiska ledare som vågar ta förluster för att vinna och medarbetare som är beredda att fatta egna beslut.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s