Att lära av vadå?


2014-09-10 06.19.32-3Hör ofta uttrycket ”varför lär vi oss inte av historien” och självklart kan man undra över detta. Men vi behöver komma ihåg att vi är en djurart som på samma sätt som alla andra arter lever i fasta rutiner och har svårt för förändringar. Sedan tillhör vi inte de mest snällaste djuren på vår jord. Om vi leker med tanken att en likartad djurart som oss skulle uppstå på denna jord skulle vi snabbt försöka utrota den. Människan som djur är inget man vill möta en mörk kväll. Det som gör att vi inte slår ihjäl varandra fullt ut är att vi har ett intellekt som sätter spärrar, men det är en så liten del av oss att vi många gånger begår fruktansvärda övergrepp om och om igen. Att Sverige skulle vara undantaget eller att svenskarna skulle vara annorlunda är självklart en narcissistisk uppfattning.

Vi lär oss hela tiden livet igenom och är den enda djurarten på jorden som trots allt klarar av att förändra oss. Men det finns ett läge, i ett skarpt läge- som det ibland kallas, där vi inte förändras. Där rädslan blir förstor och vi låter våra instinkter ta över. Instinkten av att döda eller att fly!

Inom kommunikations strategiska områden är dessa två lägen mycket tacksamma att jobba med. Kan man fånga upp rädslor, skapa kommunikationssträngar, så sprider man rädslan från en person till flera. I jämförelse med Ebola är denna ”smitta” tusentals gånger dödligare och tusentals gånger mer lätt smittad. Denna farsot smittar via ögonkontakt, kroppsspråk och röstförändringar.

Människan är en rädd varelse men det är inga bekymmer. Problemet är när rädslan blir förstor och ersätts av instinkter. Rädslan är själens försvarsmekanism på samma sätt som smärtan är kroppens försvar. Låt rädslan bli din följeslagare och börja lyssna på dess budskap, för så länge som vi orka detta har vi förmågan att reflektera och ifrågasätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s