Dialog II


2014-09-09 06.51.27Innan man börjar kommunicera behöver man vet hur man ska nå fram med kommunikationen. Någon form av observation och analys behöver ligga till grund för att veta hur man ska kalibrera sitt kommunikationsfält mot den man ska kommunicera emot. När man jobbar med kommunikation mellan barn och föräldrar kallar man detta för intoning, föräldern tonar in sin kommunikation mot barnet för att kunna vara på samma våglängd. Det påminner om en gammal radioapparat där man genom att vrida på bandbredds ratten slutligen hittade den kanal som man sökte.

När en produkt ska kommuniceras ut på en marknad är det en kommunikationsplan som används för att tona-in produkten mot marknaden. Kommunikationsplanen byggs utifrån marknadsplanen men beskriver mer specifikt hur en produkt ska kommuniceras för att nå sin målgrupp. När man börjar upprätta en kommunikationsplan är det några frågeställningar som behöver finnas med.

 • Vem vill vi nå ?
  • Målgruppen
 • När vill vi nå dem?
  • Hur ser tidplanen ut
 • Vad vill vi åstadkomma?
  • Vilka mål ska vi uppnå?
 • Hur skall vi åstadkomma detta?
  • Hur ska vi utforma, hur ser budskapet ut?
 • Var skall vi kommunicera?
  • Vilka kanaler ska vi använda? social medier, tidningar, tv ect.

När sedan det är klart kan byggandet av dialog med marknaden börja. Det sker via exempelvis reklamkampanjer, mässor, event ect. Genom att aktivt följa upp dessa insatser kan man korrigera kommunikationen så att kunderna börjar se och uppfatta produkten. I detta skede kan de även börja fatta beslut om de ska köpa produkten eller inte. Den boll som du har satt i rörelse kommer tillbaka, du håller den-tar in informationen och sänder iväg den igen än mer precis än första gången. De första stegen i ett dialogbyggande har påbörjats.

Att bygga dialog måste anpassas mellan de som kommunicerar och dess innehåll, vilket innebär att det inte finns ett färdigt koncept. Däremot går det trender i själva utförandet men när tillräckligt många följer detta minskar mottagarens förmåga av att ta emot detta och det fönstret stängs. Det innebär att det går att upprepa kampanjer ett antal gånger men du måste alltid våga tänka nytt. Det tänkande måste dock bygga på observationer från det som man vill kommunicera emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s