Dialog III


2014-05-16 06.31.29-3När du ska börja att bygga en dialog finns det en grupp ord som vi har svårt att ta emot, så kallade negationsord. Ett negationsord är ett ord som kan vara knutet till en hemsk upplevelse, ett tillstånd man inte vill förknippas med etc.

För att få någon att lyssna behöver man göra om dessa negationsord så kallade positiva omformuleringar.  Exempel på positiva omformulering samt att detta är endast en synonym till orden, självklart finns det fler.

  • Girig-Ekonomisk,
  • Självisk- Återhållsam
  • Arg-tydlig
  • Bitter- avstängd
  • Sur-Undergiven
  • Bråkig- fysisk
  • Destruktiv-uppfinningsrik

Påpekas bör att det är vårt sätt att tolka orden som gör om vi vill förknippas med dem eller inte.

Ett annat område som vi har svårt för är förbud och ”inte” är ett av de vanligaste orden där. Detta ord förändrar innehållet i en mening fullständigt men bygger vi ett budskap som innehåller detta ord kommer mottagaren att läsa allt förutom ”inte”. Exempelvis en nymålad vägg ” nymålat, rör inte väggen”. Det vi läser är ”nymålat, rör väggen”. Ett barns liv är fyllt av dessa förbud och 99,9% går inte fram. Det växer inte bort med åren utan förbuden blir allt färre ju äldre vi blir. För att budskapet ska gå fram är det bättre att säga vad man får göra, så kallade påbud. Exempel på förbud som görs om till påbud.

  • ”Gå inte på gräsmattan-gå på vägen”.
  • ”Hoppa inte i soffan-Hoppa på golvet”.

Bör nämnas att det inte är tillåtet att berätta om vad produkten eller tjänsten inte innehåller. Det är med andra ord otillåtet att berätta om att ”vår” produkt inte innehåller kemikalier som kan vara cancerframkallande för det kan ge ogynsamma konkurrensfördelar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s