Dialog IV


2014-09-28 12.42.28-1Som jag har beskrivit i de tidigare delarna av dialog behöver en dialog innehålla minst två individer. Innan man börjar kommunicera behöver man analysera hur kommunikationen ska justeras så att den når fram. Man behöver använda ett språk som vi kan ta emot. Nästa steg är att när kommunikationen når fram till mottagaren kommer denna att kommunicera tillbaka till avsändaren. Det är något som vi lär oss som nyfödda och på samma sätt fortsätter vi bygga dialoger livet igenom.

Ett företag som under många år lyckades väldigt väl med sin marknadskommunikation var Apple. Orsaker som låg bakom deras framgångar var olika. Någon sa att det var deras grafiska språk, andra sa att det var produktens användarvänlighet, en tredje framhöll att företaget hade bra koll på trender som skulle komma etc. Jag påstår att det var Steve Jobs förmåga att hålla samman kommunikation som låg bakom deras framgång.

I dagens snuttifierade kommunikationssamhälle finns det en uppsjö av specialister inom en rad olika områden, kommunikation är ej undantaget detta. Det innebär att när ett företag vänder sig till en reklambyrå så möter de en mycket hög specialiserad kompetens som kan mycket om kommunikation. Det ställer då höga krav på att företaget kan hålla ihop den samlade specialist kompetens som man tar hjälp av. Här kan man se att Steve Jobs styrde med en ”järnnäve” de specialister som Apple jobbade med.

I en dialog mellan en förälder och ett spädbarn så följer de varandra. Kommunikationen löper mellan dem som ett pianostycke i harmoni. Känslan av att vara i dialog är fullständig och frågor ”förstår du vad jag menar?”, eller ”är det uppfattat?” är överflödiga. På samma sätt lyckades Apple skapa dialog med sin marknad utan att behöva fråga ”förstår ni vad vi menar?”.

Idag finns det en nervositet i dialogskapandet mellan producent och marknader vilket märks i alla dessa enkäter som skickas ut. Snuttifiering av marknaden skapar en mängd olika specialister inom en rad områden, men det saknas något eller någon som håller det samman.  Vill man lyckas med att skapa dialog till sin målgrupp måste det finnas en kunskap i bolaget som kan ställa krav på de leverantörer man använder. Kompetens, teknik och kunskap kan man alltid köpa, men insikter om hur man bygger dialog bör finnas i bolag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s