Dialog V


2014-03-28 07.03.36Det finns en del produkter som är svårare att kommunicera ut än andra. Det kan bero på att produkten är kontroversiell eller att den blivit för hårt exponerad, överkommunicerad. Exempel på produkter som kan vara svåra att kommunicera ut är vapen, tobak, alkohol och för att de för med sig moraliska- religiösa dilemman eller hälsovådliga aspekter. Däremot är det enkelt att kommunicera ut produkter som vi kan bli överviktiga av som chips, godis eller läsk, mycket på grund av att de inte lyckas knytas till något av ovanstående dilemman.

När en produkt blir överkommunicerad beror det på att mottagarna inte orka ta emot ännu ett budskap om samma produkt. Den röst som bär budskapet når inte fram på den frekvens som mottagaren har haft. Det spelar ingen roll om man ökar styrkan i budskapet, gör mer av det som inte fungerar, utan i dessa lägen behöver man bygga om budskapet. Hitta en ny frekvens att ”sända på”.

Överkommunikation är ett vanligt fenomen i familjer. Hur många gånger har man inte stått och försökt få sina barn att ta på sig kläderna, komma och äta eller skynda sig till skolan. När ingenting händer ökar man röstvolymen och kanske något sker, men volymen kan stegras ytterligare innan någonting händer. Orsaken är att budskapet från mig som avsändare inte är inställt på mitt barns mottagare frekvens. Samma fenomen uppstår som när en produkt blir överkommunicerad på en marknad.

Ett varumärke behöver en uppfräschning vart 3-4 år just på grund av att mottagaren börjat att ”tröttna” på att ”lyssna på samma frekvens”. Det kan vara nyanser av färgen som förändras eller typsnittet. Byte av varumärke är däremot något helt annat och kräver en helt annan strategi där man återigen måste göra en analys.

En gammal devis inom reklamvärlden är att sex alltid säljer. Ju mer naket det är desto mer säljer produkten. Det är något som dagens kommunikatörer har tagit på allvar och exponerade kroppar möter oss i allt större utsträckning. Det märkliga i detta är att vi påverkas men inte i att konsumera utan mer hur olika kroppsideal ska se ut. Det kan även vara så att produkttillverkarna som betalar kampanjerna inte tjänar pengarna utan däremot kan exempelvis gymkedjor bli den stora vinnaren. Orsaken är att det som kommuniceras är inte produkten utan någonting annat. Därför tar man en risk att använda sig av kommunikation med ”högt röstläge”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s