Dialog VI


2013-11-13 15.52.00-2När vi kommunicerar är det både tanke och känsla vi bygger in i detta. Den tankebaserade delen kan vi kalla för den digitala och den mer känslobaserade delen för analog. Ofta har vi en bas i en av dessa delar och när personer möter sin motsats uppstår de ofta missförstånd. Orsaken är att språk och ordval är olika men även betydelsen av ord skiljer sig.

Den digitala delen av kommunikationen kan liknas vid en stomme i ett hus. Väggar, golv, tak allt som gör huset beboligt. Den analoga delen är mer den inredning som exempelvis gardiner, tavlor, blommor, mattor, tapeter etc. Mixen av dessa två områden gör huset trivsamt. När det uppstår problem så kan de som bor i huset tycka att olika saker är viktiga. Exempelvis kan taket eller måla om huset vara centrala medan blommors levande kan kännas mer viktigt för någon annan. På samma sätt är det med vår kommunikation, vi gillar helheten men när vi blir pressade föredrar vi ett område framför det andra.

Vi skiljer oss från andra djurarter för att vi har ett intellekt och vi tror även att detta intellekt styr vår kommunikation men tyvärr är detta fel. Känslans påverkan i kommunikationen är alltid dominant men till viss del kan man lära sig mer om kommunikation för att undvika en del missöden.

När vi bygger upp en marknadskommunikation kring en produkt är den till nästan hundra procent inriktad på det emotionella området vilket beror på känslans påverkan i kommunikation. Däremot kan man kortsiktigt bli mer analytisk mot en specifik målgrupp för att behoven som finns i målgruppen uttrycker det och att det är en köpvillig målgrupp.

I förhandlingar men även i köpprocesser används mycket emotionella inslag. I förhandlingar kan exempelvis olika trix användas för att störa motparten. En part som tappar den digitala delen i sin kommunikation är ett enkelt offer att manövrera ut. Ett Win-win är aldrig intressant i en förhandling, däremot gäller det att begränsa sina förluster och att inte låta de emotionella sidorna ta över. Efteråt brukar man visa på de vinster man har uppnått och ett så kallat win-win har uppstått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s