Dialog VII


2014-10-13 19.43.01-1Två personer som är i dialog är inga neutrum. De tillhör ett kön, har en ålder, utbildningar, erfarenheter etc. När man vill kommunicera ut en produkt vill man inte nå en och en utan hela grupper av människor. Man behöver skapa olika segment av sin målgrupp. Inom ett segment kan det gemensamma för personerna ha mer gemensamt än vilket land man exempelvis är född i. Exempel på detta är dryckestillverkares reklam till unga personer. Det gemensamma är åldern, de är aktiva och gillar sådant som styrs av lust. Att sedan personer inte kommer från samma världsdel visar att denna grupp har mer gemensamt över nationsgränserna när det gäller den livsstil denna produkt har, samt att produkten säljs på en global marknad.

När man gör en segmentering är det enklare att bli mer precis i sitt budskap för att nå den tilltänkta gruppen. Det svåra i arbetet är att välja bort för ofta vill man nå så många som möjligt men det kommunikations brus som idag omger oss kräver att vi kan välja bort. När kriterierna för segmentet är klart gäller det att utforma ett språk som kan fästa sig mot gruppen, ungefär som ett kardborrband. Sedan börjar man bygga upp en kommunikationsstruktur för att skapa dialog. En del börjar med den digitala delen, som exempelvis ordval, som byggs utifrån från segmenteringen och sedan fylls de analoga inslagen på, andra gör tvärt om.

Skillnaden i att bygga en dialog till en grupp eller till en enskild individ är mycket små, däremot slarvas det väldigt mycket med det inledande arbetet. Analysen. Kanske beror det på att producenter tror att skillnaderna är större men det är de inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s