Dialog IX


2014-09-02 05.55.40-4Energi kan inte skapas eller förstöras utan enbart omvandlas från en form till en annan. Exempelvis ett tåg som bromsar ned där övergår en del av rörelseenergin till värmeenergi. När sedan tåget har stannat släppt av människor accelererar det upp igen och energiformen har än en gång förändrats. Kvar på perrongen finns människor men även värme kvar på spåret efter den senaste energi formen.  När energi omvandlas lämnar den spår efter sig som kan finnas kvar kort eller lång tid. Däremot kan vi inte se det utan enbart förstå det via olika mätinstrument. Men så är det med det mesta inom fysiken, vi ser enbart en bråkdel av allt som finns omkring oss, vår hörsel är anpassad för att höra ett visst frekvensområde etc.

Många gånger kan jag finna likheter mellan kommunikation och fysik, framförallt så uppfattar vi en så liten del av den kommunikation som uppstår mellan två individer. Kanske är mer rätt att säga att det medvetna uppfattar en bråkdel medan det omedvetna absorberar allt. Det i sin tur påverkar våra delar av hjärnan som vi inte tänker med vilket styr våra handlingsmönster. Ett tydligt exempel är det som händer med människor som har varit och jobbat i Ebola drabbade områden. När de kommer hem igen för att börja jobba vill ingen ha med dem att göra, vi hanterar dem som om de hade Ebola. Att vårt sunda förnuft säger oss att så inte är fallet spelar mindre roll, våra undermedvetna områden har uppfattat faran och den flyr vi.

Det är bra att ha med sig denna insikt när byggandet av varumärket ska göras. Färger, symboler, typsnitt, ljud etc. har vi olika associationer till och väljer vi felkombinationer kommer det vara svårt att nå hög trovärdighet. Ett exempel här är typsnittet comic sans, som har varit väldigt populärt. Det har hänt att begravningsbyråer har använt det vilket skickar väldigt konstiga signaler till mottagaren. Comic sans ser ut som ett typsnitt som man använder på inbjudningar till barnkalas. De kommunikationsupplevelserna, eller rester av kommunikation, som jag har från min barndom som detta typsnitt väcker krockar med budskapet från begravningsfirman.

Att bygga ett varumärke tar tid och är tålamodsprövande. I byggandet behöver man ta hänsyn till den komplexitet som finns inom området ”kommunikation”, för det mesta av det som finns omkring oss kan vi varken se, känna, lukta eller höra men det påverkar oss hela tiden. Minns att det tar åratal att bygga ett varumärke men ett ögonblick att rasera det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s