Storlekens betydelse


2013-11-16 08.01.25-2I barnprogrammet från 1970-talet ”fem myror är fler än fyra elefanter” lär man barnen att läsa och räkna. Ett pedagogiskt och roligt program väl värt att se på. Däremot är logiken i programmet avsett för barn som är i en lärande fas. I den vuxna världen råder ”fyra elefanter är STÖRRE än fem myror”. Vi har en förmåga att se ned på det som är litet och se upp mot det som är stort, eller rättare sagt förminska betydelsen av det som är mindre och förstora upp sådant om vi uppfattar större. Trots att logiken säger oss något annat. Exempelvis kan vi ta små djur, som det finns en uppsjö av på Facebok. Trots att dessa små djur kan vara väl så vuxna finns det något ”gulligt” över det på grund av att de är små. Det har till och med gått så långt att vi människor är beredda att utrota denna typ av djur för att vi ska få tillfredsställelse att se det ”gulliga”, så är fallet med Gibbon aporna.

Eftersom näringslivet består av människor ser vi på samma sätt på företag som på djur. Ett företag med stor omsättning kan vara mindre fördelaktigt än ett företag med liten omsättning och hög vinst. Men det imponeras vi inte av på samma sätt. Ett företag med stora visioner men med dålig vinst kan dra in oerhörda summor av pengar än det motsatta. För som sagt vi imponeras mer av ”fyra elefanter” än det logiska ”fem myror”.

Orsaken till att det är på detta viset är att logiken inte styr när vi fattar beslut, utan underordnar sig dessa. Är vi då slavar under detta system? Svaret på denna fråga är både jag och nej. Det är svårt att tänka kritiskt när man ser något som är väldigt imponerande, samtidigt kan man träna upp denna förmåga så att man funderar några gånger till innan beslut fattas. Då har det första intrycket hunnit lägga sig och mer sakliga argument får ta plats.

Det låter enkelt i teorin men är svårt i praktiken, för där är kraven höga på att besluten ska vara rätta och att de kan fattas snabbt. Risken att fatta fel beslut ökar i takt med att de ska fattas snabbt. Men kan vi släppa detta för en sekund, göra det som barnen lär sig, ”fem myror är fler än fyra elefanter”, så blir det något enklare. Med andra ord förenkla, skala av allt ”lull”, ställa frågan ”varför” ibland är nyttigt. För det är faktiskt så att ”fem myror är fler än fyra elefanter, trots att fyra elefanter ser mer ut än fem myror”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s