Reklam i nya format


Reklam har blivit en del av vår vardag och så länge den enbart var i pappersformat eller på Bio var den rätt så accepterad. När vi idag översköljs allt mer av reklam i alla olika format så har vi allt svårare att acceptera den. En orsak till ökningen är att det finns teknik för att göra det i exempelvis, läsplattor, paddor, datorer etc. En annan orsak är att kunder i allt högre grad vill konsumera produkter som man inte vill betala för som exempelvis musik, TV, film etc. där har det blivit allt svårare att ta betalt och reklamen in som en lösning för att finansiera det hela. Vill du som konsument bli av med reklamen får du ”köpa dig fri” ifrån det. IMG_4940

Nu är det inte problemfritt för att producera reklam eftersom nästan ingen vill se på den. På internet är den filmade reklamens livslängd 3 sekunder. Det är så lång tid som reklammakarna har på sig att få fram ett budskap innan jag som konsument kan trycka bort den. I en del länder är tiden ännu kortare. Det innebär att de som producerar reklamen ställs inför nya utmaningar. Innehållet måste anpassas för det nya formatet.

Dagens reklamfilm med berättelser som vi får följa vecka efter vecka, är byggda utifrån ett gammalt format och kommer om några år vara ett minne blott. När tekniken för reklamfilm fungerar fullt ut på all internet baserad media kommer den nya normen av 1-3 sekunder att råda. Hur ska man då kunna få ut sitt budskap?

1-3 sekunder är en kort tid i vissa sammanhang men oändligt lång i andra. När personer som träffar sin partner berättar hur det gick till säger en del att de blev kära på ett ögonblick, ett ögonblick, en tusendels sekund. När du sitter och kör bil kan en sekund av koncentrationsbortfall göra att du orsakar eller involveras i en olycka. Med andra ord spelar tiden en underordnad roll i vissa sammanhang.

Att fånga uppmärksamheten tar i allmänhet en tusendels sekund och att förlora den, ungefär lika lång tid. Däremot tar det evigheter om man inte vet hur uppmärksamheten ska fångas. I den framtida reklamvärlden finns ingen tid att visa distraktioner, du får ingen andra chans och utrymmet kommer vara än mer begränsat än vad det är idag. Eftersom de emotionella sidorna påverkan är betydligt större än de analytiska kommer budskapen än mer basera sig inom detta område. ”En bild säger mer än tusen ord” kommer än mer befästas samt ”våga lita på bilden” kommer vara än svårare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s