Agilitet


2015-01-06 22.10.24-3I Las Vegas har fackföreningen för Taxiåkarna lyckats förbjuda Uber. Uber är IT-företag som erbjuder en internetbaserad tjänst för beställning och betalning av taxiresor. Det i sig är inte revolutionerande, nej det nya är att vem som helst kan börja köra för Uber, när som helst. Med andra ord så beställer jag som kund en bil och den som kommer använder en vanlig civil bil, ofta sin egen. En del gör detta så mycket att det blir deras huvudinkomst, det sistnämnda är inte så vanligt i Sverige men i USA är detta ett jobb i stark framväxt.

Las Vegas med en befolkning på ungefär 500 000 personer, har 17500 taxibilar. Taxi åkarna har sett hur Uber allt mer tar över från den traditionella marknaden och utvecklingen är svår att stoppa. För kunden blir priset betydligt lägre och den som kör tjänar pengar, förlorarna blir den traditionella taximarknaden.

Jag har tidigare skrivit om Creative destruction, skapat av den Österrikiske-Ungerske National ekonomen Joseph Schumpeter. Innebörden av detta begrepp är att den gamla marknaden måste raderas för att kunna lämna plats för en ny marknad. Detta hände med VHS band som ersattes av DVD skivan eller filmfoto kameror som ersattes av digitala kameror. Nu är det ett antal olika områden inom tjänstesektorn som börjar närma sig en omdaning som exempelvis Taxinäringen. Tillgång till ny teknik ligger till grund för att Uber ska kunna erbjuda sin produkt vilket innebär att konceptet används inom fler tjänsteområden som till exempel rumsbokning när du är ute och reser.

Det stopp man har infört i Las Vegas kanske kommer överleva ett antal år men på många andra platser runt om i världen kommer vänjas vid ett nytt beteende när det gäller att transportera sig. I skuggan av det kommer en del entreprenörer förstå vilka möjligheter som skapas och ta fram en ny och annorlunda taxirörelse. Hur den kommer att se ut har jag ingen aning om, men ATT det kommer vet jag. För så har det varit sedan tidernas begynnelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s