Försäljning i motgång


20121130-143140.jpgFörsäljning inom ett företag när det har medgång är betydligt enklare än det motsatta. Vid medgång är behovet av företagets tjänster eller produkter stort och det kan vara svårt att se en nedgång, men förr eller senare kommer det. Att det kommer nedgångar är inget konstigt, däremot är det viktigt att använda tiden till något konstruktivt för att gå än mer stärkt ur detta.

Det vanliga i företag är att när medgång råder blir försäljningen mer en administrativ process, medan i motgång jobbar man mycket med säljkommunikation mot kunder. Rent logisk borde detta arbete ske när det är medgång, eftersom mottagligheten för detta är stort hos kunder, men det är då oftast svårt att hinna med.

”jobba med nedgång när det är medgång”

Det här byter inte att man ska störa ”försäljnings-flowet” som finns i säljkåren. Jag menar att när det är medgång finns det tid att bygga en försäljningsstruktur som håller när det börjar bli motigt. Det är i medgång som det finns tid att bygga upp ett bra CRM system och en vana vid att använda detta som vid nedgång kan bli oerhört värdefullt.

”Chefen styr arbetsgruppen och ledaren coachar arbetsgruppen”

När nedgången är ett faktum börjar försäljningsarbetet bli mycket krävande. Tillfredställens av att få hem en order kommer allt mer sällan, det blir många telefonsamtal utan att någon vill köpa produkten etc. frustrationen och irritationen blir allt mer påtaglig. I detta skede är en bra chef och ledare samma person och helt avgörande om säljkåren går stärkt ur detta. Allmänt kan sägas att en grupp i kris, upplösning eller vad man vill kalla det, regredierar mycket och behovet av ledning ökar markant. Orsaken är att vi individer upptäcker att vi inte kan tillfredsställa våra egna behov och då börjar var och en nära sitt eget ego. Det är viktigt för mig som chef att skilja på chefsuppdraget och ledaruppdraget.

I din roll som ledare är det nu som din arbetsgrupp behöver dig, behöver coachas av dig. Behöver att du möter den både på grupp och individnivå, det hjälper inte enbart med enskilda samtal. Det är även viktigt att du är ständigt närvarande.

I din roll som chef är det viktigt att du håller de försäljningsmål ni har satt eller anpassar dessa. Du behöver även hålla en tät kommunikation till CEO för att inte skapa mer oro än befogat. Är en hel bransch i kris kan du behöva styra kommunikationen så att detta inte blir ett favorit ämne som ständigt ska diskuteras. Ständig närvaro är oerhört centralt.

”struktur, humor,”

Att skap goda mötesstrukturer i medgång är något som man vid motgång kan skörda frukterna av. Förmågan att ta in ord varierar men rent generellt kan man säga att ju mer pressade individer är desto mindre klara man av att ta in. Därför är korta möten mer frekvent att föredra än det motsatta.

Att ha roligt på jobbet är enkelt när det går bra men kan bli en eftersökt vara när det blir motigt. Det är oerhört centralt att kunna bryta strukturer och en massa måsten med att ha roligt ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s