Pengar, mera pengar


2013-06-15 18.13.07Det norska underbarnet i fotboll Martin Ödegaard, som anses vara en av världens bästa fotbollsspelare i sin åldersklass, värvades av Real Madrid för några månader sedan. Han fick då en ingångslön på 11,2 miljoner SEK, men eftersom han inte är tillräckligt ”senior” än spelar han nu i Reals farmar lag, Castilla, i division tre. I samband med Marins intåg i den nya klubben har laget rasat från plats ett till sju. Avundsjuka och diskussioner om löner hos de andra spelarna har ökat. Lagkaptenen tycker att han ska ha samma lön som sin unge adept.

Inom filosofin finns ett begrepp som heter kontraktualism. Filosfer för denna skola menar att människan är en egoist och styrs av egen intressen. För att vi inte ska utrota varandra behöver vi sluta kontrakt, så kallade samhällskontrakt, med varandra. Filosofen Jean-Jacques Rousseau skrev ”Det strider uppenbarligen mot naturens lag att en handfull människor drunknar i sitt överflöd medan den uthungrade massan saknar det nödvändigaste.” Han var inne på att blir skillnaden mellan de som har mycket och de som har lite för stor leder det till att de mest underbetalda slutar att utföra sina uppgifter. 

Det finns stora risker när pengar kommer in som en parameter i en grupp. En grupp säljare som enbart har individuella belöningssystem ser ingen vinst i att skapa samarbete i en grupp, trots att vi vet att ett lag kan utföra mer än enskilda spelare. Att nära sin egoism är djupt rotat i oss och en nödvändighet för att vi som art har överlevt och utvecklat olika samhällen. Men självklart kan det bli för mycket av detta: När det inträder slår pendeln tillbaka och systemet börjar falla sönder. Inom idrotten blir detta tydligt eftersom laget inte kan leverera längre, men det finns även inom näringslivet.

För att system ska kunna utvecklas optimalt behöver det finnas stimulans för både egot och det större ”viet”. Det finns en mottes i detta och det är ”greed is good”, företag när girigheten. Det bygger system där samarbete är ointressant, där individualism enbart närs och bygger på en förvanskning av Darwins art teori utveckling. Tyvärr är det ofta enkelt att få gehör för denna typ av program inom bolagsstrukturer eftersom gruppens utveckling inte behöver sättas i fokus och fungerar exempelvis inte säljaren, är ”denna person inte rätt person för oss”. Med andra ord är modellen suverän men det är inte alla som klarar av att spela i vår liga.

Hur det kommer att gå för Martin Ödegaard vet jag inte men att han behöver en stark vilja och en djävulsk tro på sitt eget ego är helt klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s