att bli bäst kräver allt


2015-01-23 04.48.30Denna artikel kom utifrån en rubrik jag läste att bli bäst krävde ”rasande passion”. Där stannade jag och hamnade i många olika funderingar, men framförallt var det den förenkling som vi tycks leva med. Alla som varit bäst på något, har haft passion för det, många kanske till och med skulle kalla det för livsstil för att det är så integrerat med dem själva.

Som barn finns det en önskan om att bli bäst men denna känsla brukar avta allt mer med åldern. Att vara bra och bli bättre brukar vara mantran som ersätter bäst. Orsaken tror jag är enkel; för att bli bäst måste man vara beredd att förlora allt. Det är ett högt pris som man allt mindre finner attraktivt.

För att bli bäste räcker det inte med talang eller tusentals timmar i träning, tiotusen timmars tesen, nej det krävs ett psyke och ett fokus på sitt ego som är mer än vad gemene man klarar av. Det kräver även att man har en förstående omgivning. Lyckas man med allt detta så har man givit sig själv möjligheten till att bli bäst, men ska du bli bäst behövs det även en del av det som inte går att kontrollera, tur. Jo jag vet att det är kontroversiellt att tala om tur, eftersom vi är ett kulturellt system som tror på Robinson Kruse, men jag hävdar att detta finns.

Det märkliga med denna position är att den är oerhört kortvarig och svår att hålla kvar vid. Det har en del idrotter förstått som exempelvis boxning. Där heter det att ”en gång mästare alltid mästare”.

För mig räcker det med att vara bra, försöka bli bättre och ibland förlora. Av de som jag har mött som blivit bäst, så har de alla försökt, misslyckat gång efter annan för att slutligen lyckats. Det kanske är den svåraste utmaningen att behålla tron när det är svårt och ingenting tycks fungera. Då behövs passion för att hitta glädjen i det som kan vara så svårt att älska.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s