Till en blivande VD


2011-10-01 17.31.11Jag fick idag höra att du har fått ditt första VD jobb och det var några saker som jag skulle vilja du tog med dig. Jag vet att du är en person med ett gott omdöme och vet att du har en väl inarbetad agenda. Jag vet att du aldrig gör som man säger utan du behöver hitta ditt sätt. Därför vet jag att de områden som jag lyfter fram kommer du reflektera över, inte följa slaviskt.

Tag plats

 • Inom alla system upprättas det olika former av hierarkier en del synliga medan andra mer osynliga. Som chef är det viktigt att du vågar ta makten, som följer med ditt chefskap. En stark ledare som inte vill vara chef är lika vanskligt som det motsatta.
 • Du kommer även att bli utmanad av personer som i och med ditt chefskap kommer förlora en del av det inflytande som de tidigare har haft. Kollektiv intellektualisering kan vara vanligt för att motarbeta reformer. Exempelvis ” det där har vi redan provat.

Hitta Företagssjälen.

 • Alla organismer har en själ och bolagsstrukturer är inget undantag. Ska du lyckas bli en chef som leder ditt bolag behöver du förstå dig på bolagsstrukturen, beslutsgången, olika motstånd som kan finnas och framförallt visa intresse för att ”vara villig att lära”. Jag vet att du är en person med starka åsikter och som ibland får svårt att se hur omgivningen kan påverka i ditt beslutande.
 • Att förstå själen i bolaget tar tid och låt dig inte luras av de första intrycken. En vd som jag träffade för några år sedan sa att för honom tig det 8 månader.

Våga vara personlig

 • Vad som skiljer oss människor från gudar är att vi är mänskliga. Vi har våra fel och brister. En bra chef kan erkänna när denne gör fel.
 • En bra chef vet vilka strider som ska tas. Det här, tycker jag, är ett av dina bättre områden, men jag tror inte att man kan bli övertydlig på just denna punkt.
 • Delegera är ett område som du har utvecklat allt mer sedan vi första gången sågs. Du kommer nu inför detta jobb behöva ta ytterligare ett steg inom detta område.

Vision

 • Jag vet att du har starka visioner som du är van att följa och som du vet så är det en del i att vara en bra ledare. Chefen får uppdraget av sin styrelse men visionen av HUR det ska gå till ligger i dennes händer. Det är ett jobbs om jag tror du kommer att klara av galant.

Fatta beslut

 • Den här punkten blir allt mer angelägnare eftersom vi börjar få ett internationellt rykte om oss att inte våga fatta beslut. Jag vet att du är en handlingskraftig person men jag påminner dig ändå om detta för det är många viljor som du kommer få ta till dig.
 • Jag vet att du ibland kan göra fel och jag hoppas att du ser detta som en styrka. Jag tror att när vi tillåter oss till att våga göra fel är det den största orsaken till att det är lätt att fatta beslut. När det motsatta börjar råda börjar beslutsfattande att vackla.

Få medarbetare med dig.

 • Jag vet att du är en social och utåtriktad person men jag påminner dig om att lyckas du inte vinna dina medarbetares förtroende spelar det ingen roll hur bra du. Som du vet är Sverige inget lätt land att vara chef i, på grund av att vi avskyr auktoriteter. Därför kan du inte ta för givet att förtroendet för dig är hög. Förväntningar finns säkert men chef är något som du blir utsedd till, men ledare är något du förtjänar.

Det blev något längre än vad jag hade tänkt mig, men jag önskar dig lycka till nu. Ja, du vet, att när jag använder kombinationen ”lycka till” menar jag inte att din framgång beror på tur, utan det är en medmänsklig tanke som jag skickar med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s