En struken skjorta


IMG_1089-0 Idag blev ett antal skjortor strukna och det är något som jag gör när ”skjorthögen” blir för stor. Jag tycker det är ett trevligt jobb som ger mig tid att fundera.

Skjortan är en del av min klädsel som blir en del av mitt varumärke. Ett varumärke är både något som kan kommunicera men det kan även skydda. Exempelvis så skulle vår respekt för sjukvårdspersonal falla något om alla gick i civila kläder.

Men nu är det inte enbart dessa yrken som har uniformer utan alla yrken har sin kodex. Kanske inte så tydligt som skukvården men trots allt en kodex. Bryter man mot denna kodex skapar det lätt förvirring hos din omgivning vilket påverkar förtroendet. Nu är det inte enbart förtroendet för mig som förändras, utan det företag som jag representerar kan påverkas.

I vårt land har vi komplicerat det något mer i och med att vår syn på auktoriteter är så låg. Det innebär att allt som kan knytas till detta område behöver man vara försiktig med. En slips är en auktoritetssymbol och kan förstöra oerhört mycket om den är felplacerad. Det har lett till att exempelvis många konsulter har slutat att bära slips. Istället har skjorttillverkare sytt fast ett färgglatt tyg på insidan av kragen. Som signalerar det som slipsen förr gjorde.

Det här med klädkoder är i och för sig inget nytt, men det nya är att jag som individ måste också få plats i företagets varumärke. Dagens varumärke är med andra ord en kombination av det som är företagets samt min egen personliga touch.

Några råd när du bygger din klädkodex.

Skilj på arbete och ledig tid.

  • Ett bra sätt att bli utbränd på är att ständigt jobba. Att ständigt gå i dina ”jobbarkläder” signalerar till dina primitiva delar av hjärnan att ”nu är det dags att jobba”.

Vänj dig vid att bära din uniform.

  • Kräver ditt jobb att du ska gå i kostym och du inte har gjort det tidigare, träna på det. Ett vant öga ser direkt om du är bekväm i din uniform. Kräver ditt jobb att du har höga klackar, så måste du behärska det. Är du osäker här påverkar det kunden och affären  kan gå om inte.

Använd färger och material som du trivs med.

  • Finns det utrymmer kring färgval och materialval utnyttja det.

Hel och ren

  • Kanske det viktigaste när det gäller din uniform. En fläck är en spricka i fasaden och skyddar dig dåligt. Jag minns för många år sedan när jag träffade en bilmekaniker som såg helt ren ut efter att han hade servat min bil. Jag kommenterade detta och han svarade att en bilverkstad måste vara kliniskt ren annars är det lätt att ”skiten hamnar i motorn”.

Nu är skjorthögen färdigstruken och en fundering som hänger sig kvar är hur jobbar du med ditt varumärke?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s