Mistlar i företagsfloran


2015-01-06 22.10.24-3Über världens största taxibolag utan bilar. Alibaba är världens största nätbutik men har inga egna butiker. I spåren teknikutvecklingen kommer nya tjänster som ofta är billiga och attraktiva för oss konsumenter.

En ny typ av bolag har byggts tack vare ny teknik och förmåga till moderna kommunikationstjänster samtidigt börjar myndigheter, fackföreningar se dessa bolag som en avart. I Las Vegas lyckades taxiåkarnas fackförening förbjuda Über och i Sverige har skattemyndigheter börjat granska deras verksamhet.

Tillskillnad mot bolag som startas inom nya verksamhetsområden, exploaterar orörd mark, så bygger denna typ av bolag på att det finns befintliga verksamheter att nischa sig och sedan utveckla detta vidare. De är med andra ord beroende av ”värdeväxter” på samma sätt som exempelvis mistlar. Många tror att denna typ av bolag är framtiden, tyvärr är det inte så. Mångfald behövs i företagsdjungeln.

När man först möte denna typ av bolag slås man av den oerhört låga personalkostnad de har, hur flexibla de är och hur många som använder deras tjänster. Däremot är det inte alla som är vinstgivande. Världens idag största TV plattform- YouTube sliter fortfarande med att åstadkomma ett vinstkvartal.

På samma sätt som att mistlar inte växer överallt så har även denna typ av bolag svårt att få fäste inom många olika branscher. Dels kan det bero på att marknaden är för outvecklad, marknaden är för trög eller det motsatta att marknaden är för rörlig. Med andra ord kan denna typ av bolag enbart etableras i en ganska snäv definierad marknadssektor.

Servicesektorn var där det hela började och fler mistelföretag kommer att etablera sig där. Sedan är jag helt övertygad om att bemanningsföretagen snart kommer få en ny konkurrent. Däremot är det fel att tro att denna typ av företag kan ta över hela verksamheter, för de är beroende av sina värdeväxter, men de ställer nya krav på de gamla aktörerna när de väl får fäste. Marknadsandelar kommer även att minska vilket gör att de tjänster som gamla aktörer erbjuder måste både vara dyrare och mer köpvärda. Med andra ord behöver de nischa sig än mer för att kunna konkurrera vidare.

Hur det kommer att gå framöver för Über i Las Vegas eller vad skattemyndigheten i Sverige kommer fram till så har denna typ av bolag kommit för att stanna. De är en parasitväxt som utifrån ett biologisk mångfalds perspektiv är helt nödvändiga för att vår företagsflora ska kunna utvecklas vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s