En döende marknad


2015-06-21 12.40.26-3Den traditionella bokhandelsbutiken är på väg att försvinna och den grundläggande orsaken är våra ändrade köpvanor. Allt färre köper fysiska böcker och om vi gör det köper beställer vi från e-handelsbutiker Internet.

Marknader kommer och de går. Som aktör på dem vet man om detta och behöver hela tiden ha en beredskap för framtida förändringar eller rättare sagt en framtidsbevakning. Den våg av förändrade köpbeteende hos kunderna är fortfarande i sin början och kommer att expandera allt mer.

Nästa område som står på tur är andra liknande konsumtionsprodukter som exempelvis kläder, skor, möbler etc. Vad händer när exempelvis kunderna allt mer går över att köpa sina kläder på nätet? Vad kommer då att hända med alla gallerior som byggs upp? I Sverige där vi har en bra infrastruktur, ogillar sociala sammanhang och har väldigt lite tid till överst.

Så hur kan man då överleva på marknader? är de döda?

Både jag och nej. Om man fortsätter på samma sätt som tidigare så är marknaden död. Om man däremot kan hitta ett sätt att utveckla marknaden, vara bered att ge upp en del för att vinna något nytt så kan den ”nya marknaden” bli något man fortsätter och lever på.

En marknad som har förändrats och skapat nischade marknader är Skivindustrin. Idag är nästintill all musik streamad men däremot är den analoga formen, Vinyl, mer poppis än på många decennier. Det finns idag en god marknad för skivhandlare att agera på denna. Detta var helt otänkbart i början av detta sekel. De har hittat en nisch som är analog, där det inte räcker med en ”digital tillfredställelse”. Problemet idag är att bokhandel har blivit en allt mer digitaliserad hybrid, och där behöver man gå tillbaka till de mer analoga baserna.

Ska kunden åter hitta tillbaka till bokhandel måste de sistnämnda områden förtydligas för att bli ett alternativ till den idag stora aktören på nätet. De behöver med andra ord nischa sig för att kunna överleva. Hur stor denna marknad är kan vara svårt att veta, men den är betydligt mindre än hur stor ursprungsmarknaden en gång i tiden var. Det innebär att det finns inte så stort utrymme för hur många bokhandlare som helst och det finns enbart utrymme för dem i större städer.

En hybrid/crossover butik som tänkte nytt är Bianchi café. Där man blandade två saker från Italien cykel och café. Italienarna själva tyckte det var idiotiskt men i Stockholm har det fungerat mycket bra både för cykel varumärket och caféet.

Ska bokhandlare kunna överleva i framtiden behöver man finna nya väga och blanda olika saker. Man behöver även renodla det man är bra på en analog upplevelse men lägga till att i denna upplevelse behöver även kunden bli utmanad och mött. Kan man inte skapa det och kunden möter böcker på hyllorna så tar den digitala normen över och då kommer kunden göra sina inköp i denna värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s