Ta in kapital i bolaget


2013-12-29 21.04.04Bolag kan växa på olika sätt och i olika utvecklingsfaser kan bolaget behöva tillskott av kapital. Orsakerna till detta kan beroende på olika saker men att börja en sådan process kommer kräva tid, arbete och ännu mera tid.

Det finns olika delar som man behöver göra innan man kan börja leta efter kapital. Men allra först behöver man vara klar över vad kapitalet ska användas till. Hur mycket man tror behövs, vilket kan ändras under processens gång. Vad kapitalet kan tillföra verksamheten.

En del är den strukturella delen och handlar om paketering av bolaget. Där ska det ingå affärsplan, marknadsplan och en sammanställd budget. Är man i ett uppstartningsskede är det svårare att exakt veta hur mycket man kommer att sälja därför behöver man göra en uppskattning av detta värde.

Innan man kan bli helt färdig med den strukturella delen behöver man ta fram en berättelse. Det är runt den som själva framställandet kommer att byggas omkring. Berättelsen ska innehålla företagets historia, vem som startade det, hur idén kom till, hur man har jobbat vidare med den etc. Varför detta är viktigt är för att vid framställandet inför investerare vill de kunna följa produktens utveckling från ”ax till limpa”. Ofta bygger man historien omkring personen eller personerna som har startat det hela och det är helt avgörande att de fortsätter att vara med och pådrivande även framöver. Berättelsen behöver inte vara så lång och kommer som sagt ingå i affärsplanen.

Nästa steg är att utforma presentationen. Eftersom vi tar in mycket kommunikation via våra ögon är det visuella framställandet mycket centralt. Här kommer design, färg och form, media etc. vara viktigt. Kom ihåg att det spelar ingen roll hur bra en affärsidé är om den presenteras på ett slarvigt sätt, då är det kört.

När dessa delar är klara är paketeringen och framställandet av bolaget klart och det är dags att ta kontakt med investerare. Det är presentationen som man sänder över när man får kontakt och de visar intresse. Affärsplaner och marknadsplaner kommer i ett senare skede när man har gjort den först dragning och intresse finns för att gå vidare. Det är ytterligare en orsak till att presentationen är central, den ska locka till sig intressenter som känner att detta är ett intressant projekt.

De flesta som lyckas få tag i kapital har för det mesta hjälp av externa konsulter och detta på grund av att det krävs kunskap inom management området. Många av dessa konsulter har sedan kontakter till olika investerare.

Det ska tilläggas att det är en lång process som tar tid därför har . Det vanliga är att de första mötena är ”läromöten” där du får feedback och kan förfina presentationen ytterligare. Det gäller att ha en stark tro på sin idé för de flesta du möter kommer inte vara intresserade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s