Fundering inför semestern. 


2012-09-09 07.28.56Det var en gång en by där det bodde människor i röda små hus. På somrarna lekte barnen utomhus och badade ofta i den intilliggande sjön. Sällan körde några bilar förbi och cykeln mest frekventa fordonet. Behövde man handla fanns det en lanthandel någon kilometer bort.

Beskrivningen är från min fars föräldrahem i Hälsingland där jag som barn brukade tillbringa mina somrar. Jag sörjer över att allt idag är borta, dels beroende på att jag är vuxen och det var som barn jag upplevde detta, men även att tiden då var en annan tid. Jag tror inte heller att det går att återskapa detta skede i mitt liv utan ser till att vårda minnena av dessa somrar.

Inför semestern ser jag nu många tips och idéer om vad man ska göra, hur man ska ta hand om sig och sin familj och framförallt hur man ska ”koppla ur för att koppla av”. Men är detta realistiskt eller är det inte ett försök av att återskapa något som sedan länge lever i minnenas värld.

Jag vet inte hur ni har det men förutom den tid jag är på jobbet kan mejl behövas svaras på, telefonsamtal kan komma efter arbetstiden, ja att vara tillgänglig är något som jag är van vid, min omgivning är van vid, mina kunder samt att de flesta arbetsgivare tycker att detta är en del i att vara ”flexibel”. Men helt plötsligt under några veckors semester ska jag ”koppla ur” detta för att kunna ”koppla av”.

I många år har jag ständigt, varje dag, flera gånger om dagen, ”kopplat ur” för att ”koppla av” för att klara av mitt jobb. Hade jag inte klarat av att ”koppla ur” för att ”koppla av” hade jag idag varit en död man. Att tro att två till tre veckors semester räcker; glöm det. Jag märkte snabbt att ska jag överleva måste jag förhålla mig till det nya informationssamhälle som vi har skapat.

I våra liva har vi olika roller som vi dagligen går in i och som vi går ur. När vi rör ihop dessa roller skapar det en stress i oss, men kan vi gå ur ”en roll” för att gå in i en ”annan roll” sjunker stress nivån. Orsaken är att varje roll har en agenda och ju fler roller jag tar in kommer leda till att de olika agendorna krockar. De olika rollerna tar jag med mig vart jag än går och det är inte enbart genom mitt tänkande som jag kan gå ur eller i roller. Hur jag är klädd eller vilken omgivning jag befinner mig i kan hjälpa till att vara i rätt roll. Jag skulle exempelvis aldrig drömma om att gå i mina ”arbetskläder” när jag är ledig, för då ger jag min hjärna signalen ”dags att gå och jobba”.

För att överleva i vårt kommunikationssamhälle tror jag man behöver skapa en inställning om hur man kan ”koppla av” i sin vardag för att ständigt vara ”påkopplad”. De röda stugorna som jag är uppväxt med finns tyvärr inte längre, men jag kan vårda minnena av dem. Jag kan besöka minnena när jag ”kopplar ur” i denna ”uppkopplade” värld. Ju mer kommunikation vi ska hantera desto mer måste vi träna oss i att ”koppla in” och ”koppla ur” för att ”koppla av”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s