funderingar kring nya strategier under sommaren.


2015-07-11 13.20.43-2Vårt förhållande till tid håller allt mer på att bli ett beroende som en del skulle säga att vi är slav under. Vi mäter, lever och levererar utifrån detta begrepp men samtidigt på ett mer abstrakt plan tycks tiden nästan helt sakna betydelse. Exempel på detta är att inom försäljning är tiden oerhörd central men när det kommer till att ta fram strategier inom detta område spelar åldern mindre roll. När den gamla strategin inte fungerar längre så kan en strategi som inte används på länge mycket väl fungera och då kännas som ”ny”.

När exempelvis Grekland vann EM i fotboll 2004, gjorde man det på en taktik och en uppställning som fungerade 1974. Under 1980-talet och framåt fungerade denna taktik inte alls, men som sagt var 2004 funkade det. Det som förr fungerade kan idag inte fungera, men imorgon kan det fungera igen.

Ett annat område där gammalt blir nytt är e-breven. I dagens mejl-trafik är det snart sagt omöjligt att nå fram med mejl till nya kunder. Därför har fler och fler börjat gå över till handskrivna adresser som skickas per post. Något långsammare men det är större chans att kunden läser detta. Det innebär att mycket av dagens elektroniska e-brev kommer att ersättas av ”gårdagens pappersbrev”. Det som var gammalt idag är ”nytt” imorgon.

Ibland kan perspektivbyte ge samma effekt när det gäller att tänka nytt. Berättelsen om hur IKEA etablerade sin butik i Haparanda, där de fick se en upp och nedvänd karta av norden, är väl känd. Denna nya insikt fick dem att förstå den stora marknad som fanns i detta område.

Ibland kan inspiration från andra marknader ge ”nya” strategier. Vasaloppet var fram till början av 2000 talet enbart en verksamhet som bedrevs under en vecka i mars. När man drog igång CykelVasan 2009 var många oerhört skeptiska. Man såg ”skalbarheten” i varumärket och idag, förutom att CykelVasan är den största mountainbike tävlingen i Sverige, växer Vasaloppsorganisationen allt mer.

Att tänka nytt och skapa nya strategier är något som är högt prioriterat, men med handen på hjärtat går det egentligen att skapa så mycket nya strategier. Är inte det mesta redan ”skapat” och det ”nya” är variationer av strategier från tusentals generationer bakåt. Nu när du har lite ledigt, se över din verksamhet, låt dig inspireras av sådant som fanns förr, andra verksamheter och gör det på en annan plats än där du brukar vara. Minns att det ”nya” inte är ”nytt” och kan enbart skapas när det frigörs från ”tid”. Det ”nya” handlar om att vara öppen för influenser, våga prova, våga misslyckas och försöka igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s