Lyssna på andra.


2015-08-21 05.37.28-4Inom psykologin finns det ett begrepp som heter härbärgera. Kan enklas förklara med förmågan att bära andras bekymmer. Vi är sociala varelser som har en god förmåga att lyssna därför har de flesta av oss en god förmåga att härbärgera.

Härbärgera är inget statiskt tillstånd eller en fast förmåga, utan det är en förmåga som kan tränas upp om den används eller minska om den används mindre. På samma sätt som kondition som antingen kan tränas upp eller inte alls användas. Däremot är ett visst mått tränande av härbärgerande utvecklande av vårt inre liv och ökar dessutom vår förmåga till reflektion.

Grunden i härbärgerande är att aktivt kunna lyssna. Att kunna lyssna innebär att ibland är det roligt och ibland tråkigt. Att ha roligt är inte svårt men kan bli svårt. Det beror på att det finns ett förhållande mellan att ha roligt och dess motsatts; tråkigt. Har du aldrig tråkigt blir det allt svårare att roas och förmågan av att kunna lyssna avtar allt mer.

I vårt högteknologiska samhälle som ständigt kommunicerar blir tråkigheten en allt större bristvara, och vårt roande blir allt mer kostsamt. Exempelvis kunde vi förr roas av papper och penna men idag kräver vi elektroniska skärmar av olika slag. Lägg därtill att mångt av det som vi försöker använda oss av på dessa skärmar har lånat betalmodellen från ”Casionvärlden” vilket gör det än mer kostsamt.

Ska vi kunna utveckla vårt lyssnande behöver vi med andra ord ha det tråkigt då och då. Kanske allt mer för att utbudet av roande och stimulans på den vägen är så oerhört stort och lätt tillgängligt. Ska även tilläggas att vår hjärna hellre går igång på att bli road än det motsatta, därför har vi lättare för att bli missbrukare av roandet.

Det har finns idag möjligheter av att söka stillhet, men som allt annat i ett högteknologiskt samhälle så kostar det pengar, som exempelvis retreatment. Det som är fantastiskt med detta är att efter några dagar upptäcker man att stillheten, som till en början kan kännas tråkig, är rätt så tilltalande och skapar utrymme för mycket annat att ta plats. Existentiella funderingar få ta utrymme och ens förmåga att härbärgera och reflektera ökar markant.

Det märkliga är att detta kan vi åstadkomma ändå men vi har nästan glömt bort hur vi gör. Det är först när vi blir av med telefoner, surfplattor och datorer som vi kan skapa utrymme för detta. Det höjs nu röster för att barn ännu mer ska ha elektroniska hjälpmedel för att hänga med i det högteknologiska samhället som vi lever i. Absolut ska vi ge dem detta om vi vill att framtida personer inte alls ska kunna lyssna eller bära andras våndor inom sig.

Som jag skrev i början har de flesta av oss en god förmåga att härbärgera och det är något vi föds med. Sedan behöver denna förmåga tränas om vi i fortsättningen ska vara sociala varelser som inte enbart ser till sitt eget bästa. Tekniska hjälpmedel är precis vad de är; hjälpmedel. Men tror vi att de sitter inne med svaren och allt mer överlämnar våra inre liv till dem blir vi snart en kopia av dem. Kalkylerande, analytiska och fullständigt älskande av oss själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s