Hunger


I somras hade den danska serien ”1864” premiär i Sverige. Den handlar om det Dansk-tyska kriget detta år och är den dyraste produktionen i dansk tv-historia, cirka 170 miljoner SEK har den kostat.

I Sverige år 1864 gick vi igenom ett av de värsta svältåren i mannaminne. Sverige var väldigt fattigt (mycket på grund av århundraden av krig) under den här perioden och vi fick bland annat mat från England. Många såg ingen framtid här utan emigrerade till USA. 1/3 av vår befolkning eller 1,5 miljoner människor lämnade landet  i slutet av 1800 och början av 1900 talet.

Efter andra världskriget 1945, hundra år senare, tog vi oss ur fattigdomen. Det var tre saker som tog oss ur detta. Potatisen är en del, nykterhetsrörelsen  (för de flesta var påväg att supa ihjäl sig), samt vår förmåga att kunna organisera oss.

En viktig till del var uppfinnare och innovatörer. Exempelvis kan nämnas att det fanns över 100 olika cykelmärken i början av förra århundradet. Varje mindre ort hade sitt eget som en företagare hade byggt upp. Cykeln möjliggjorde att vi kunde förflytta oss längre sträckor och på det viset börja möta den tilltagande urbaniseringen.

Hungern efter mat och rädslan för att dö, drev iväg människor från detta land, samma motiv för många av de flyktingar som flyr idag. För oss som nu har bott här i många generationer har hungern mer övergått till att förvalta.

Idag har vi kommit väldigt långt bort från hunger så många av oss vet inte längre vad det innebär. Men all hunger är inte av ondo. Hunger hjälper en att förstå vad som är av värde, hungern är också en enorm drivkraft att ta sig vidare, exempelvis är våra största företag i Sverige bildade innan 1945.

Nu när vi blir allt mer förvaltande finns också risken för att vi tappar drivkraften och stagnerar. Vi borde vara mer bekymrade över att våra bästa företag idag är bankerna. De kan förvalta kapital men kan inte skapa det.

Som jag har nämnt tidigare så är hungern i sig en enorm drivkraft av att ta sig vidare. Vi ska inte ta ifrån någon sin hunger utan de ska få äta sig mätta i sin egen takt.

Vi behöver se de människor som flyr hit som något värdefullt som ger oss något. De vill bygga och åstadkomma något nytt för sig. På samma sätt som vi byggde detta fantastiska land till vad det är idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s