Att inte göra ett val är också ett val.


2015-10-03 07.22.18-3Att inte göra ett val är också att göra ett val eller rättare sagt så leder ickevalen fram till olika konsekvenser för dig men kanske framförallt för din omgivning. För några veckor sedan skrev jag inlägget ”sitt ned i båten” som lyfte fram vikten av att inte reagera för snabbt på uppkommande situationer, utan tänka innan man agerar.

Samtidigt behöver vi vara medvetna om ”att inte göra någonting” kan vara det samma som att ”stå i båten”. Genom den passivitet som man använder sig av blir konsekvenserna ett samlat agerande mot dig själv och din omgivning.

En anledning till att man inte gör något val är att ”man vill vara snäll”, en annan är att undvika konflikt. Att vara snäll och samtidigt inte göra något kan leda till det motsatta. Det är nu inte så svårt att förstå, men varför hamnar vi i detta gång på gång. Dels har det visat sig att vid kriser är det fler som drabbas av passivitet, så det kan vara genetiskt. Det andra är att rädslan för den direkta konfrontationen kan vara för stor, därför avvaktar man. Mitt eget ego kan förlora för mycket och då avstår jag hellre och gör ingenting.

Nu är detta fenomen inte knutet till personer som lever uti samhällets marginaler utan detta mönster kan man se överallt. Många medarbetare har klagat på passiva chefer som inte gör något. Chefer har nämnt liknande där personal enbart tänker på sitt eget bästa.

Så när vet man att man ska ”sitta i båten” eller ”stå i denna”. Dels behöver man orka möta olika rädslor som kan uppstå när man tar ett steg framåt. Klarar man det kommer ens intuition att leda en fram i olika skeden så att man vet när man ska vara aktiv eller mer passiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s