Gott o blandat


2015-10-11 07.36.16-3En del maträtter smakar oerhört gott var och en för sig, men tillsammans kan upplevelsen bli det motsatta. På samma sätt är det med en del matprodukter att de smakar bättre ihop med andra än enskilt. Exempelvis är de produkter som ingår i en sockerkaka inte speciellt goda var och en för sig men tillsammans lyfter de kakan. Men hur vet man när man ska blanda olika produkter eller när man ska låta bli. Denna vetskap kommer från erfarenhet, man har provat och gjort fel, kunskap om vad som passar ihop eller inte, samt lust av att lära.

I ett företags inre struktur kan man finna liknande fenomen och det uppstår ofta diskussioner om vad som är bäst. En del företag jobbar mycket utifrån ”stuprör”, där det är vattentäta skott mellan olika avdelningar. På andra bolag kan det vara väldigt blandat så det är svårt att se strukturen mellan marknadsavdelningen och försäljningsavdelningen.

Det finns ofta en diskussion mellan vad som är bäst, i vårt land är självklart ”blandat-är-bäst” och därför brukar alla fel som kan finnas i ett bolag med ”stuprörsstruktur” just skyllas på detta fenomen. Tyvärr är det väldigt felaktigt och företag som har denna inre struktur kan det vara optimalt att bibehålla detta.

Alla marknader ser olika ut och har olika villkor. Dessa villkor brukar även sätta avtryck på företagens inre kommunikation. Ju trögrörligare en marknad är desto mindre rörlighet behövs inom ett bolag. Där passar det utmärkt med ”stuprörs” organisationer. Exempelvis brukar kommunalainstanser se ut på detta viset för de är ensamma aktörer på sin marknad. Marknaden har inget behov av att företag skapar en intern rörlighet, däremot kan personal ha detta behov. Det kan i sin tur skapa bekymmer och i värsta falla skapas det en överrörlighet inom bolaget som är mycket kostsam.

På en rörlig marknad är anpassning lika med överlevnad och där behöver det finnas ett nära samarbete mellan alla personer i ett bolag. På en sådan marknad överlever inte bolaget om det finns ”stuprör” mellan olika delar i bolaget. Här finns det en risk för att man blir ”struktur skygg”. Att strukturer dödar energin och det enda som får råda är ”May the force be with you”. Det leder fram till att personal förr eller senare kommer slitas isär för att bibehålla företagets flexibilitet.

Jag brukar råda företag att utveckla de kommunikationsstrukturer som de har för de har uppkommit i ett samspel med en marknad som de agerar på. Varje inre struktur har sina fram och baksidor men trots allt finns det en andledning till att det ser ut som det gör. Att riva murar mellan företag delar är ofta lika fel som att göra sin egen Granola av allt det man tycker om, skinka, ost, kaviar etc. resultatet blir väldigt oaptitligt. På samma sätt behöver flexibla bolag bygga strukturer utan att förlora sin flexibilitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s