Den envetne entreprenören.


IMG_1089-0Det finns cirka 2,2 miljoner bolag i norden och ungefär hälften av dem finns i Sverige. Det är en siffra att vara stolt över och vi har lång tradition av att få fram duktiga och framgångsrika entreprenörer.

Av våra drygt 1 miljon bolag är det 0,09 % som är stora bolag, knappt 1000 bolag, som har fler än 250 anställda. Medelstora bolag är 0,5 %, cirka 5000 bolag, som har mellan 50-250 anställda. Slutligen är det små bolag 3 %, cirka 32 000 bolag, som har 10-50 anställda. Ska även nämnas att definitionen av de olika bolagsgrupperna är:

  • Stora bolag ska ha en omsättning över € 40 Miljoner,
  • Medelstora bolag € 7-€ 40 miljoner
  • små bolag upp till € 7 miljoner.

Det ska tilläggas att den stora merparten är enmansbolag, 74 %, och Microbolag, 22 %, bolag med färre anställda än 10 personer. I de sistnämnda grupperna, 96 % av alla bolag, finns rätt så ordinära näringsidkare som exempelvis ”Bosses gräv och grus” eller ”Lisas frisörsalong”

För samhället finns det mycket att tjäna på att bolag växer och anställer fler. Regeringen har tagit fram ett förslag som handlar om att ge bolag en ”gräddfil”om de kan anställa fler än 100 personer under 3 månader. De enda som kan nyttja ett sådant erbjudande de stora bolagen cirka 0,09 % av bolagen, 993 stycken. Dessa bolag kan självklart göra detta om man samtidigt får motköpsaffärer för samma summa eller mer. Vid expansion inom bolag är det vanligt att man behöver kapital för att kunna få till tillväxten i bolag. För bolag som omsätter mer än 100 miljoner finns 99 % av kapitalet. Det finns även kapitalbolag som investerar i mindre bolag ned till 40 miljoner i omsättning, men det är ovanligt. För alla andra bolag kan kapital få tag i via banker eller affärsänglar. Så man kan ju fundera hur mycket ”gräddfil” behöver våra stora bolag, finns det inte risk för att miljön blir för sur?

Däremot för Microbolag och små bolag finns det väldigt lite att tjäna på att expandera. Att bygga upp en verksamhet kräver mycket själ och hjärta från entreprenören, en mycket förstående familj och ett ekonomiskt äventyr utan dess like. Men det hindrar inte en entreprenör att göra denna resa och ta de risker som följer med detta.

För att ett lag sak vinna kan de inte enbart bestå av Zlatan, Ronaldo eller Messi. Nej det behövs en kulturbärande stomme som ger de största stjärnorna möjlighet att bli så bra som möjligt. Jag tror att det är viktigt att politiker för står detta, att investerare förstår detta och varför inte hylla dessa människor på samma sätt som man gör i USA och införa en ”labour day” som är för alla som arbetar.

Så nästa gång du läser om en företagare som tjänar miljoner på sin verksamhet så minns att denna person är lika vanlig som den som vinner 10 miljoner på lotto. Men skillnaden är att den ene hatar vi och den andre hyllar vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s